Trumpi 90 miljonit maksev sõjaväeparaad lükatakse edasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika Ühendriikide president Donald Trump sõjaväebaasis Fort Drum.
Ameerika Ühendriikide president Donald Trump sõjaväebaasis Fort Drum. Foto: Brendan Smialowski / AFP / Scanpix

USA presidendi Donald Trumpi korraldusel sel sügisel toimuma pidanud sõjaväeparaad lükatakse edasi vähemalt 2019. aastani, ütles eile kaitseametnik.

«Kaitseministeerium ja Valge Maja on kavandanud paraadi austamaks Ameerika sõjaveterane ja mälestamaks saja aasta möödumist Esimesest maailmasõjast,» ütles Pentagoni pressiesindaja Rob Manning.

«Algselt võtsime selle sündmuse tarvis sihikule 10. novembri 2018, kuid oleme nüüdseks kokku leppinud uurida võimalusi aastaks 2019,» lisas ta.

Valge Maja teatas ülemjuhataja soovist Washingtonis paraad korraldada käesoleva aasta veebruaris. Trump ütles siis, et paraad mõjuks hästi riigi meelsusele ja tõdes, et selle eelarve peaks olema mõistlik.

President Donald Trump lubas paraadile kulutada mõistliku summa.
President Donald Trump lubas paraadile kulutada mõistliku summa. Foto: KEVIN LAMARQUE / REUTERS

Siis ennustas eelarvepealik selle hinnaks 10-30 miljonit dollarit. Praegu prognoosib ametnik paraadi kuludeks 92 miljoni dollarit, kuigi lõplikke numbreid ei ole veel avaldatud. Pool 92 miljonist dollarist kuluks üksnes turvalisuse tagamisele paraadil.

Paraad oli kavandatud novembrisse veteranidepäeva nädalavahetusele ning nägi ette ka ulatuslikku õhuväe jõudemonstratsiooni.

Ürituse idee tekkis pärast seda, kui Trumpile avaldas muljet Prantsuse Bastille' päeva paraad, kus president Emmanuel Macron teda 2017. aasta juulis suurte auavaldustega vastu võttis.

Trumpile avaldas muljet Prantsusmaa Bastille' päeva paraad, kuhu president Emmanuel Macron ta eelmisel aastal kutsus.
Trumpile avaldas muljet Prantsusmaa Bastille' päeva paraad, kuhu president Emmanuel Macron ta eelmisel aastal kutsus. Foto: CHARLES PLATIAU / REUTERS

Ühendriikide meedia kiirustas välja tooma, kuidas Trumpi paraadi kasvav hinnalipik on vastuolus murega USA-Lõuna-Korea ühisõppuste kulude pärast.

«Me lõpetame sõjamängud, mis säästavad meile tohutu hulga raha,» ütles Trump juunis pärast kohtumist Põhja-Korea liidri Kim Jong-uniga.

Hiljem ilmnes, et õppuste hinnaks on umbes 14 miljonit ehk mitmeid kordi vähem, kui läheb maksma kavandatud paraad.

Traditsiooniliselt korraldavad Ühendriigid sõjaväeparaade sõjalise konflikti lõppemise tähistamiseks. 1991. aastal korraldas president George H. W. Bush pealinnas Washingtonis võiduparaadi Lahesõja lõpu puhul.

Trumpi plaan korraldada sõjaväeparaad on paljude ameeriklaste seas populaarne. Kriitikud on aga öelnud, et tegemist on raharaiskamisega ja selline üritus sarnaneb liigselt autoritaarsete režiimide taoliste üritustega.

«Ameerika Leegion hindab presidendi soovi näidata teatraalsel moel meie rahva toetust sõjaväele,» sõnas Ameerika Leegioni komandör Denise Rohan. «Ent kuni me ei saa tähistada võitu terrorismi vastu peetavas sõjas ja tuua oma vägesid koju, arvan, et paraadi asemel tuleks raha kulutada veteranide ja sõjaväelaste ning nende perekondade toetamiseks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles