Indoneesia politsei tappis Aasia mängude eel kümneid pisisulisid (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseioperatsioon Jakartas.
Politseioperatsioon Jakartas. Foto: EPA / Scanpix

Indoneesia politsei tappis Aasia mängude eel Jakarta tänavate kurjategijatest puhastamise operatsiooni käigus üle 30 inimese, inimõigusorganisatsioon Amnesty International mõistis teguviisi hukka.

Selle aasta jaanuarist augustini tappis Indoneesia politsei riigi pealinnas Jakartas 31 inimest. Rahvusvaheliste vaatlusorganisatsioonide sõnul on mõrvad otseselt seotud sel nädalal Jakartas ja Palembangis algavate Aasia mängudega.

Kogu riigis on samal perioodil tapetud 77 pisisuli. Mõrvad on osa operatsioonist, millega püütakse maha suruda tänavatel tegutsevaid kurjategijaid, et suurendada turvalisust suurlinnade tänavatel.

Inimõigusorganisatsiooni sõnul on selline meetod ebavajalik ja liiga äärmuslik. Amnesty Internationali juhi Usman Hamid sõnul paljastavad mõrvad Indoneesia politseivõimu karistamatuse.

Juuli lõpus toimusid Jakarta tänavatel meeleavaldused.
Juuli lõpus toimusid Jakarta tänavatel meeleavaldused. Foto: EPA / Scanpix

«Rahvusvaheliste sportmängude korraldamine ei tohi tulla inimõiguste hülgamise hinnaga. Tapmised peavad lõppema ja kõiki surmasid tuleb kohe ja põhjalikult uurida,» sõnas Hamid.

Inimõigusorganisatsiooni Human Rights Watch asejuht Phelim Kine sõnas tapmisi kommenteerides: «Aasia mängud peaksid tähistama inimsaavutusi, mitte looma ettekäände politseile tulistada ja tappa kuritegevuse ohjeldamise ettekäändel.»

Indoneesia politseijuht Tito Karniavan kaitses politsei tegevust ja sõnas: «Kui nad hakkavad politseinikele vahistamise käigus vastu, ei tohi politseinikud kahelda ja nad tuleb maha lasta.»

Laupäeval algavatel Aasia mängudel osaleb ligikaudu 12 000 sportlast ja selle näol on tegemist suurima spordiüritusega pärast olümpiamänge. Turvalisust tagab üritusel 100 000 politseinikku ja sõdurit. 

Indoneesias toimuvaid Aasia mänge varjutab lisaks ka õhusaaste probleem. Nimelt on suurlinn Jakarta õhk nii saastunud, et on saavutanud juba tervistkahjustava taseme, kuigi ametivõimud on püüdnud vähendada liiklust ja sulgenud mõningaid maksustatud teid. 

Aasia mängudele saabuvad sportlased peavad võistlema saastunud õhus, mis ootab neid Indoneesia pealinnas Jakartas.
Aasia mängudele saabuvad sportlased peavad võistlema saastunud õhus, mis ootab neid Indoneesia pealinnas Jakartas. Foto: BAY ISMOYO / AFP
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles