Arenevat maailma ähvardab finantskriis (18)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brasiilia, kus inimesed nõuavad korruptsioonisüüdistusega silmitsi seisva endise presidendi ennistamist oma kohale, on üks riikidest, kus rahvusvaluuta on kõvasti kukkunud.
Brasiilia, kus inimesed nõuavad korruptsioonisüüdistusega silmitsi seisva endise presidendi ennistamist oma kohale, on üks riikidest, kus rahvusvaluuta on kõvasti kukkunud. Foto: Ueslei Marcelino / REUTERS

Areneva majandusega riikidel on halb aeg: tugevnev dollar ja kallinev nafta on rahvusvaluutade kurssi raputanud. Süveneva jooksevkonto puudujäägi tingimustes tähendab see, et majandustiigreid võib ees oodata pöördumine IMFi poole.

Ühe suure müügilaine on selliste riikide nagu Türgi, Lõuna-Aafrika, Argentina ja India valuutad juba tänavu kevad-suvel üle elanud, kuid hirm finantskriisi ees on tagasi nüüd, kui Türgi liiri langemine põhjustas uue müügipaanika, vahendab Äripäev.

Põhjuseid ähvardava kriisi taga on mitu. Viimastel aastatel on USA ja Euroopa Liidu keskpank hoidnud intressid ja võlakirjade tootlikkuse koduturgudel madalal ning odav raha läks areneva majandusega riikidesse, kus oli võimalik suuremat kasumit teenida. 

Ühelt poolt ongi nüüd valuutariskid realiseerumas, sest ühelt poolt tõmbavad Euroopa ja Ameerika keskpank senist poliitikat koomale ja dollari kurss on tugevnenud, ning teisalt on samas taktis vahepealse kapitalivoo ja majanduskasvuga kaasnenud tasakaalustamatused, mis välisinvestorid veelgi kiiremini pagema panevad.

Loe lähemalt Äripäevast

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles