Sorosi fond lahkub augusti lõpuks Ungarist (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
George Sorose vastane plakat Budapesti metroojaamas möödunud aasta suvel.
George Sorose vastane plakat Budapesti metroojaamas möödunud aasta suvel. Foto: Laszlo Balogh / Reuters / Scanpix

USA miljardäri George Sorosi fond teatas neljapäeval, et lõpetab tegevuse Ungaris 31. augustiks ja kolib Berliini.

Avatud Ühiskondade Fondid (OSF) teatas Ungarist lahkumisest mais, tuues põhjenduseks peaminister Viktor Orbáni repressiivse poliitika.

«Siin büroos töötab veel paar kolleegi, aga 31. augustiks paneme me uksed kinni,» ütles fondi Budapesti pressiesindaja Daniel Makonnen.

OSF-i Ungari juht Katalin E. Koncz ütles usutluses nädalalehele 168 Óra, et lahkutakse halva enesetundega.

«Ma pean lõpetama 25 aastat kestnud töö ja vaatama, kuidas institutsioon, mille ülesehitamisele olen pühendanud kogu elu, muutub kõrbeks - kõik korjavad asjad kokku ja mu kolleegid kaovad,» kurtis ta.

Koncz andis mõista, et ta ise jääb Budapesti. «Ma lohutan end teadmisega, et mu sõpru ootavad Berliinis ees suurepärased ruumid ja oivalised tingimused, ning nad saavad alustada tööd värske jõuga.»

Orbáni sai aprillis suure valimisvõiduga kolmandaks ametiajaks peaministriks ning soovib kasutada seda mandaati migrantsioonivastase rahvusliku ja konservatiivse kultuuriprogrammi elluviimiseks.

Ungari valitsus süüdistab Sorosit oma organisatsioonide kattevarjus immigratsiooni korraldamises ning Euroopa kultuuri- ja usuidentiteedi õõnestamises. Fond on süüdistused ümber lükanud.

Juunis võeti Ungaris vastu seadus, mis sai rahva hulgas nime «Stopp Soros». Seaduse järgi ootab ligi aastane vanglakaristus iga inimest, kes aitab riiki ebaseaduslikult sisenenud inimest.

Euroopa Liit on seaduse hukka mõistnud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles