Google töötajad protestivad Hiina tsensuurisõbraliku otsingumootori vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Google.
Google. Foto: THOMAS PETER / REUTERS / Scanpix

Enam kui 1000 Google töötajat allkirjastas juhtidele suunatud avalduse, milles kutsutakse üles vaatama üle tsensuurisõbraliku otsingumootori eetilisus.

Töötajad on vastu ettevõtte plaanile arendada välja Hiina karmidele tsensuurinõuetele sobilik otsingumootor, sest tegemist pole eetilise ja läbipaistva sammuga.

Google viis enda otsingumootori Hiina turult tsensuuri ning häkkimise tõttu kaheksa aastat tagasi välja, ent nüüd töötab firma sealsele turule suunatud projekti «Kiil» kallal, ütles anonüümsust palunud töötaja augusti alguses.

Otsingumootorit, mis töötab nagu filter, jättes teatud teemad kuvamata, saab Google'i majasiseses võrgus juba kasutada, rääkis allikas.

Töötades välja sellise otsingumootori, mis teatud tabuteemad blokeerib, saaks Google võimaluse uuesti Hiina turule siseneda. Ettevõtte juhtide sõnul on otsingumootori arendamine algstaadiumis ja hetkel ei saa kinnitada Hiina turule naasmist.

Töötajate sõnul ei anna ettevõte neile projekti kohta piisavalt infot, mis takistab neil tegemast informeeritud otsust oma töö kohta. Väidetavalt sai suur osa töötajatest projektist teada meedia vahendusel.

Paar ettevõtte endist töötajat on öelnud, et juhtide meelest annab ka tsensuurisõbralik Google kohalikele parema ligipääsu informatsioonile.

Hiina inimõiguste eest seisev kogukond ütles, et Google leppimine Hiina tsensuurireeglitega tähendaks internetivabadusele karmi lööki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles