ÜRO hinnangul peab Brasiilia laskma vangis istuval Lulal kandideerida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luiz Inacio Lula da Silva toetajad Sao Paulo kohtuhoone ees meeleavaldusel.
Luiz Inacio Lula da Silva toetajad Sao Paulo kohtuhoone ees meeleavaldusel. Foto: Cris Faga/SIPA / Cris Faga/SIPA

ÜRO inimõiguskomitee otsustas reedel, et vangis viibivat Brasiilia ekspresidenti Luiz Inácio Lula da Silvat ei tohi eelolevate presidendivalimiste kandidaadina diskvalifitseerida, sest tema apellatsiooni menetletakse.

Komitee palus Brasiilial võtta tarvitusele kõik abinõud, et tagada Lulale võimalus rakendada ka vanglas olles oma poliitilisi õigusi 2018. aasta presidendivalimiste kandidaadina.

Komitee sõnul võib Lula diskvalifitseerida vaid juhul, kuid tema apellatsioon kohtule on nõuetekohaselt läbi vaadatud ja otsus langetatud.

Lula registreeris ennast kolmapäeval ametlikult presidendikandidaadiks.

Brasiilia vasakpoolne Töölispartei nimetas oma karismaatilise asutaja ja ekspresidendi kuu alguses presidendikandidaadiks sellest hoolimata, et ta korruptsioonis süüdistatuna vangis on.

Brasiilia apellatsioonikohus otsustas juulis pärast tervet rida vasturääkivaid otsuseid endise presidendi siiski vanglasse jätta.

Lula asus 7. aprillil kandma 12-aastast vanglakaristust, mis talle mõisteti korteri väidetava vastuvõtmise eest suurelt ehitusfirmalt, mis soovis lepinguid riigi kontrolli all olevalt naftafirmaga Petrobras.

Lula sõnul lavastati ta süüdi, et takistada tal osaleda oktoobrikuistel presidendivalimistel, mille selge soosik ta vangistamisest hoolimata praegu on.

Töölispartei asutaja täitis presidendi kohuseid kaks ametiaega 2003. kuni 2011. aastani.

Lula on hoidnud oktoobris peetavateks presidendivalimisteks valmistuvas Brasiilias arvamusküsitlustes pikka aega juhtpositsiooni, kuid riigi valimiskohus võib tema kandidatuuri tõkestada isegi juhul, kui poliitiku kohtusaaga peaks lõpuks tipnema tema vabastamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles