Itaalia matab sillavaringu ohvreid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Genova Peapiiskop Angelo Bagnasco hukkunute mälestustseremoonial.
Genova Peapiiskop Angelo Bagnasco hukkunute mälestustseremoonial. Foto: EPA / Scanpix

Itaalia valmistub täna ametlikuks leinapäevaks Genova sillavaringus hukkunute mälestuseks, kuid osa raevunud omakseid on otsustanud ametlikest talitustest kõrvale jääda.

Umbes 80-meetrine lõik kiirteel A10 asuvast Morandi sillast varises kokku teisipäeval. Maapinnast 45 meetri kõrgusel asunud sillaosa lahtimurdumise põhjust uuritakse, kuid Itaalia populistlik valitsus süüdistab 38 inimese elu nõudnud varingus silla haldajaid.

Ametlik matusetalitus toimub täna Genovas, välja on kuulutatud ka leinapäev.

Ajalehe La Stampa andmetel keelduvad 17 ohvri omaksed ametlikust tseremooniast osa võtmast, seitse perekonda ei ole veel otsustanud.

«Riik on see, kes selle põhjustas, ärme laseme neil head nägu teha, poliitikute paraad on häbiväärne,» vahendas ajakirjandus varingus hukkunud Napoli noormehe ema sõnu.

Riiklikust matusest võtavad osa nii president Sergio Mattarella kui peaminister Giuseppe Conte.

Morandi sild, mis ühendas Genova linna üheks tervikuks, vajus teisipäeval kokku.
Morandi sild, mis ühendas Genova linna üheks tervikuks, vajus teisipäeval kokku. Foto: Antonio Calanni / AP / Scanpix

Valitsus süüdistab õnnetuses taristufirmat Autostrade per L'Italia, kes ei olevat sillahooldusse piisavalt investeerinud. Ettevõtet ootab nüüd soodsate lepingute tühistamine.

Siseminister Matteo Salvini nõuab firmalt kuni 500 miljonit eurot ohvrite perekondadele ja kohalikule valitsusele, kel tuleb hakata katastroofi tagajärgi likvideerima.

Ohvrite hulgas on kolm tšiillast ja neli Prantsuse kodanikku.

Morandi viadukt pärineb 1960. aastatest ja sel on konstruktsiooniprobleeme olnud juba mitukümmend aastat, mis on tinginud hooliduse kõrge hinna ja põhjustanud ehitusekspertide kriitika.

Peaminister kuulutas sillavaringu tõttu Genovas välja aastase eriolukorra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles