Fääri saarte verine traditsioon tekitab vastuolusid (9)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igal aastal tapetakse Fääri saarte rannikul tuhandeid vaalasid.
Igal aastal tapetakse Fääri saarte rannikul tuhandeid vaalasid. Foto: ANDRIJA ILIC/SIPA / ANDRIJA ILIC/SIPA / Scanpix

Pildid veripunaseks värvunud ookeanist ja sadadest tapetud vaaladest Fääri saarte rannikul on tekitanud pahameelt loodus- ja loomakaitsjates, kelle sõnul on tegemist iganenud ja ebavajaliku kombega.

Vaalajaht leidis aset juuli lõpus Sandaváguri lahesopis Vágari saare rannikul. Tegemist oli ühega paljudest seaduslikest jahtidest, mis Fääri saartel igal suvel aset leiab.

Suurbritannia survegrupp Blue Planet Society mõistis vaalajahi hukka kirjeldades Fääri saari kui arhailist riiki, kellel oleks aeg jõuda 21. sajandisse.

«Nendel inimestel ei ole austust, empaatiat ega vajadust,» kirjutas survegrupp. «See on nende jaoks üksnes meelelahutus.»

Survegruppide sõnul on tegemist iganenud ja ebavajaliku traditsiooniga.
Survegruppide sõnul on tegemist iganenud ja ebavajaliku traditsiooniga. Foto: ANDRIJA ILIC/SIPA / ANDRIJA ILIC/SIPA

Fääri saarte valitsus ütles avalduses uudisteportaalile CNN, et vaalajaht on loomulik osa Fääri saarte elust ja lükkas tagasi süüdistused, et tapmised on rituaalsed või kergemeelsed.

«Vaalade liha ja rasv on kaua olnud ning on siiani väärtuslik osa Fääri saarte rahvuslikust toidusedelist,» kirjutati valitsuse avalduses. «Tapetud vaalad jagatakse suures osas ilma rahata vaalajahil osalejate ja kohaliku kogukonna vahel. Iga vaal annab kogukonnale mitusada kilo liha ja rasva, mida muidu peaks importima välismaalt.»

Fääri saarte seadusandluse kohaselt tuleb vaalad tappa nii kiiresti kui võimalik ja põhjustades võimalikult vähe kannatusi, vaalatapjad peavad olema läbinud koolituse ja neile peab olema väljastatud litsents.

Igal aastal tapetakse vaalajahi käigus tuhandeid loomi ja seda on tehtud sajandeid.

Vaalajaht on Fääri saartel seaduslik, aga seda kritiseerivad paljud ülemaailmsed organisatsioonid.
Vaalajaht on Fääri saartel seaduslik, aga seda kritiseerivad paljud ülemaailmsed organisatsioonid. Foto: ANDRIJA ILIC / REUTERS

Fääri saared kuuluvad Taanile, ent tegemist on autonoomse riigiga, kes pole seotud Taani ega Euroopa Liidu seadustega. Saared on koduks ligi 50 000 inimesele.

Ülemaailmne kauplemine vaaladega on keelatud alates 1980. aastatest, aga Fääri saarte vaalajahti see ei puuduta, sest saartel ei kaubelda vaalalihaga, vaid saak jagatakse kogukonna liikmete vahel. Samuti ei kehti Fääri saartel Euroopa Liidu vaalajahi keeld, sest saared ei allu ühenduse seadustele.

Kuigi vaalajaht on seaduslik on neid kritiseerinud nii Euroopa kui ülemaailmsed organisatsioonid.

Loomakaitseorganisatsioon PETA on vaalajahti kirjeldanud kui massihukkamist ja sõnanud, et need intelligentsed olendid tunnevad valu ja hirmu samamoodi nagu inimesed.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles