Kriketitäht Imran Khan vannutati Pakistani peaministriks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakistani peaminister Imran Khan.
Pakistani peaminister Imran Khan. Foto: EPA / Scanpix

Kriketitäht Imran Khan vannutati täna Pakistani uueks peaministriks ja ta võtab pärast erakonna 25. juuli valimisvõitu ametlikult valitsusohjad üle.

Parlament toetas 65-aastast Khani peaministriametis eile. Senine opositsioonipoliitik hakkab eeldatavasti juhtima koalitsioonivalitsust.

Uue peaministri ametisseastumine teeb lõpu Pakistani Moslemiliiga-Nawaz (PML-N) ja Pakistani Rahvapartei (PPP) võimule. Need kaks erakonda on sõjaväe kõrval kordamööda riiki valitsenud juba mitukümmend aastat.

25. juuli parlamendivalimised tõid võidu Khani erakonnale Tahreek-e-Insafi (PTI), kes sai 342-kohalises rahvusassamblees 109 kohta. Senise peaministri Nawaz Sharifi PML-N pidi leppima 63 saadikukoha ja vasaktsentristlik PPP vaid 39-ga.

Valimisi on nimetatud Pakistani kõigi aegade kõige räpasemateks ja kogu kampaania vältel väideti, et sõjavägi püüab kallutada vaekaussi Khani kasuks. Nii armee kui Khan ise on vastasparteide süüdistused tagasi lükanud.

Meeskonna kaptenina Pakistani 1992. aastal kriketi maailmameistriks viinud Khani erakond ei saanud parlamendis siiski enamust ja peab otsima valitsuse moodustamiseks toetust väiksematelt parteidelt ja sõltumatutelt saadikutelt.

Khani ametivande võttis vastu president Mamnoon Hussain.

Esmakordselt ilmus avalikkuse ette Khani kolmas naine Bushra Bibi, kellega kriketitäht alles sel aastal abiellus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles