Putini sõnul peaks Euroopa panustama Süüria ülesehitustöösse (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin ja Angela Merkel ühisel pressikonverentsil.
Vladimir Putin ja Angela Merkel ühisel pressikonverentsil. Foto: Sputnik Photo Agency / REUTERS

Venemaa president Vladimir Putin kutsus laupäeval Euroopat üles panustama rahaliselt Süüria ülesehitustöösse, et miljonid pagulased saaksid oma kodudesse naasta.

"Me peame suurenama humanitaaralaseid pingutusi Süüria konfliktis," ütles Putin ühisel pressikonverentsil Saksamaa kantsleri Angela Merkeliga, mis korraldati enne riigipeade ametlikku kohtumist.

"Selle all pean ma silmas eelkõige humanitaarabi Süüria rahvale ja abi regioonidele, kus sõja eest põgenenud inimesed peavad välismaal elama, et nad saaksid oma kodudesse naasta.

Putini andmetel on Jordaanias praegu miljon Süüria sõjapõgenikku ja kolm miljonit Türgis. Saksamaa on 2015. aastast alates vastu võtnud sadu tuhandeid põgenikke ja sisserändajaid.

"See on Euroopale tohutu koorem. Sellepärast me peame tegema kõik, et need inimesed koju tagasi saada," lisas Putin. Venemaa presidendi sõnul on eelkõige tähtis kohapeal taastada põhiteenused nagu joogiveevarud ja tervishoid.

Merkel märkis, et Süürias on esmatähtis humanitaarkatastroofi vältimine.

"Me peame tegema midagi Süüria humanitaarkatastroofi osas. Mõningaid edusamme on saavutatud, kuid olukord on endiselt normaalsusest väga kaugel," ütles Merkel.

Putin kohtub Merkeliga laupäeva õhtul Berliinist põhjas asuvas valitsuse residentsis Mesebergis. Kõneluste teemaderingi kuuluvad Ukraina, Süüria ja kavandatav gaasijuhe Nord Stream 2, millele USA ja mõned Euroopa riigid vastu on.

Merkel ütles reedel, et ootab Vene presidendi Vladimir Putiniga raskeid kõnelusi teemadel, mis ulatuvad Süüria ja Ukraina konfliktist energiakoostööni.

Ta rõhutas aga, et tähtis on säilitada Moskvaga pidev dialoog, eriti enne Süüria tippkohtumist, milles osalevad ka Türgi ja Prantsuse president.

Venemaa ja lääneriikide suhteid pingestavad Ukraina konflikt, Venemaa toetus Süüria presidendile Bashar al-Assadile, Moskva väidetav luuretegevus, küberrünnakud ja sekkumine NATO riikide valimistesse.

Merkelil ja Putinil on ka ühiseid muresid. Üheks neist on USA presidendi Donald Trumpi sammud.

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov ütles reedel, et Putin ja Merkel räägivad "kahepoolsetest suhetest ning suurte ühiste kommertsprojektide teostamisest kolmandate riikide ähvarduste olukorras".

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles