Guterres: Annan oli ÜRO

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kofi Annani leinalindiga portree ÜRO peakorteris.
Kofi Annani leinalindiga portree ÜRO peakorteris. Foto: Mary Altaffer / AP

ÜRO peasekretär António Guterres väljendas sügavat kurbust oma eelkäija Kofi Annani surma üle, nimetades teda headuse jõuks.

Endine ÜRO peasekretär ja Nobeli rahupreemia laureaat Kofi Annan suri laupäeval pärast lühikest haigust 80 aasta vanuselt Šveitsis. Kurvast uudisest teatas tema sihtasutus.

"Kofi Annan oligi paljus ÜRO," ütles Guterres. Ta kerkis selle organisatsiooni ridadeks juhiks, kes viis ÜRO uude aastatuhandesse väärikuse ja otsustavusega, millel ei leidnud võrdset, lisas maailmaorganisatsiooni praegune juht.

Annan kutsus oma viimastes intervjuudes muu hulgas maailma liidreid üles tihedamale koostööle terrorismi, kliimamuutuse ja migratsiooni asjus.

"Kui ausalt öelda, siis me oleme praegu üks suur segadus. Kui me varasemalt selliste kriisidega silmitsi seisime, siis meie liidritel oli julgust ja visiooni tegutsemiseks ning nad mõistsid, et vaja on koostööd teha," nurises Annan uudisteagentuurile AFP antud usutluses.

"Tänapäeva riigijuhid liiguvad vales suunas," tõdes Annan.

USA suursaadik ÜRO-s Nikki Haley kiitis laupäevases järelehüüdes Annani, tunnustades tema pühendumust "maailma muutmisele paremaks paigaks".

"Ta töötas väsimatult meie ühendamise nimel ning võitles alati iga inimese väärikuse nimel," kirjutas Haley Twitteris.

Vene president Vladimir Putin saatis laupäeval ÜRO peasekretärile Guterresile kaastundeläkituse seoses Annani surmaga.

"Ma imetlesin siiralt tema tarkust ja vaprust, tema võimet teha kaalutletud otsuseid ka kõige kriitilisemates olukordades. Mälestus temast elab igavesti venemaalaste südames," vahendas Kremli pressiteenistus Putini sõnu.

Ghana president Nana Akufo-Addo kuulutas laupäeval Annani surma tõttu välja leinanädala. Akufo-Addo ütles, et Annan oli täiuslik diplomaat ja tema surm kurvastab ghana rahvast väga.

Endine ÜRO peasekretär ja Nobeli rahupreemia laureaat Annan suri laupäeval pärast lühikest haigust 80 aasta vanuselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles