Brasiilia saadab sõdurid Venezuela piirile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei proovib hoida korda Pacaraima linnas, kus kohalikud brasiillased protesteerivad Venezuela põgenike vastu.
Politsei proovib hoida korda Pacaraima linnas, kus kohalikud brasiillased protesteerivad Venezuela põgenike vastu. Foto: EPA / Scanpix

Brasiilia saadab hommr sõdurid Venezuela piirile, et ära hoida suurem konflikt olukorras, kus piirilinna Pacaraima elanikud ajasid Venezuelast saabunud immigrandid nende ajutistest laagritest välja.

Viimase kolme aasta jooksul on Venezuelas valitseva majandus- ja poliitilise kriisi eest Brasiiliasse põgenenud kümned tuhanded inimesed.

Olukord läks piirialal pinevaks eile, kuna Pacaraimas, kus elab tänavatel umbes 1000 Venezuela immigranti, peksti ja rööviti kohalikku kaupmeest. Linnaelanikud kahtlustavad sisserändajaid.

Seejärel ründasid kohalikud kahte suuremat immigrantide laagrit ja panid nende asjad põlema, mis sundis venezuelalasi üle piiri kodumaale tagasi põgenema. Kõlasid lasud ja löödi sisse poodide vaateaknaid.

Sõjaväepolitsei esindaja ütles, et kokkupõrgetes sai viga kolm brasiillast. Vastaspoole kannatanute kohta andmeid ei ole.

Roraima osariigi kuberner Suely Campos esitas palve piir ajutiselt sulgeda ja kuritegevuse kasvu tõttu julgeolekujõududele täiendust tuua.

Avaliku julgeoleku ministeerium luubas seepeale saata esmaspäeval piirkonda 60 sõjaväelast.

Ladina-Ameerikas on riikide suhted pingestunud Venezuela kriisist tingitud põgenikelaine tõttu, millele on hakanud tulema lisa Nicaraguast, kus president Daniel Ortega võimud valitsusvastaseid meeleavaldusi jõhkralt maha suruvad.

Peruu ja Ecuador püüavad peatada sisserändajaid piiril passe nõudes - paljudel on ainult lihtsad ID-kaardid.

Ainuüksi eelmise nädala jooksul sisenes Peruusse 20 000 venezuelalast. Riik on kehtestanud piirangud, mis jõustuvad 25. augustil.

Colombia kardab omakorda, et laupäeval kehtima hakanud Ecuadori piirikontrolli tõttu jääb suur hulk Venezuelast saabunud põgenikke neile.

Praegu läheb piirilinnas Rumichacas päevas keskmiselt 3000 inimest Colombiast Ecuadori.

ÜRO hinnangul on Venezuelast kriisi eest pagenud umbes 2,3 miljonit inimest. Colombia on andnud ajutise elamisloa rohkem kui 800 000-le.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles