Saudi Araabias algas massiline palverännak

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Traditsiooniliselt teevad palverändurid ringe ümber Kaaba kivi Meka Suures Mošees.
Traditsiooniliselt teevad palverändurid ringe ümber Kaaba kivi Meka Suures Mošees. Foto: Dar Yasin / AP / Scanpix

Üle kahe miljoni moslemi alustas tänast päeva päikesetõusuga Saudi Araabias iga-aastast palverännakut ümber Meka Kaaba kivi kõndides.

Hadži esimene riitus vältab terve ööpäeva, sest kõik üle maailma kohale tulnud palverändurid peavad saama Kaaba ümber tiiru teha.

Mekast kulgeb palverännutee edasi Medinasse, kuhu prohvet Muhamed ehitas oma esimese mošee ja kuhu ta on ka maetud.

Perekond teeb pilti, et tähistada Eid al-Hadhi algust ja Mekasse jõudmist.
Perekond teeb pilti, et tähistada Eid al-Hadhi algust ja Mekasse jõudmist. Foto: EPA / Scanpix

Palverännak kestab viis päeva, tänavu 19.-24. augustini.

See on üks islamiusu viiest tugisambast ja iga terve moslem peaks selle oma eluajal vähemalt ühe korra läbi tegema.

Eid al-Hadhi usupüha tähistab hadži algust. Selle üheks riituseks on ohvriloomade hukkamine. Liha jaotatakse kolme osasse: üks perele, üks sõpradele-sugulastele ja üks vaestele. Eid al-Hadhiks valmistumine Jeemenis.
Eid al-Hadhi usupüha tähistab hadži algust. Selle üheks riituseks on ohvriloomade hukkamine. Liha jaotatakse kolme osasse: üks perele, üks sõpradele-sugulastele ja üks vaestele. Eid al-Hadhiks valmistumine Jeemenis. Foto: EPA / Scanpix

Moslemid usuvad, et käivad hadžil läbi prohvetite Aabrahami, Ismaeli ja Muhamedi teekonna.

Saudi Araabia jaoks on hadži läbiviimine suurim logistiline väljakutse, kuningriik kulutab miljardeid dollareid oma rikkalikest naftatuludest palverännaku julgeoleku- ja turvameetmetele.

Eile hakkasid palverändurid kogunema Meka Suurde Mošeesse, et valmistuda hadži läbiviimiseks.
Eile hakkasid palverändurid kogunema Meka Suurde Mošeesse, et valmistuda hadži läbiviimiseks. Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP

Siiski on mitmel aastal palverännakuga kaasnenud rüseldused ja muud ohvriterohked õnnetused. Rängim neist oli kolme aasta eest, 24. septembril 2015, siis tallasid palverändurid Minas tekkinud rüseluses jalge all surnuks üle 2000 kaaslase.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles