Uus-Meremaa keelas välismaalastel kinnisvara ostmise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade õhust Aucklandi linnale.
Vaade õhust Aucklandi linnale. Foto: laurent davoust / PantherMedia / laurent davoust / Scanpix

Uus-Meremaa parlament võttis kolmapäeval vastu seaduse, mis keelab välismaalastel kinnisvara ostmise juba ehitatud majadesse. 

Keeld ei puuduta uusehitisi ja teatud teisi erihooneid, kuid hõlmab siiski suure osa olemasolevast turust.

See oli osa Uus-Meremaa peaministri Jacinda Arderni valimiskampaaniast, mille järgi tuleb kaitsta riigi kodanike võimalust endale kodu osta. Uus-Meremaal on kodude hinnad hüppeliselt tõusnud ning selle üheks põhjuseks peetakse rikkaid välisinvestoreid, kes jaksavad maksta kinnisvara eest rohkem kui kohalikud.

Poliitikakeskuse Demographia järgi on Uus-Meremaa suurim linn Auckland esirinnas kui linn, kus ei jaksata elamispinda osta. Majade hinnad on selle kümnendi jooksul peaaegu kahekordistunud. Ainuüksi sellel aastal on hinnad tõusnud 5 protsenti. Samuti on langustrendis olnud nende uusmeremaalaste arv, kes enda elamispinda omavad.

Samas saab valitsuse andmetest järeldada, et välismaalased moodustavad ainult väikese osa kinnisvaraturust. Neid ostjaid, kellel pole ei Uus-Meremaa kodakondsust või residentsust, on ainult 3 protsenti. Enamus nendest on pärit Hiinast. Lisaks ei puuduta keelt Austraalia ja Singapuri elanikke, sest nendel riikidel on Uus-Meremaaga erikokkulepe. 

Analüütikud ei oska veel hinnata, mil määral valitsuse otsus kinnisvaraturule mõju avaldab. Opositsiooni kuuluv David Seymour nimetas seadust aga kõige rumalamaks eelnõuks, mida ta on mitme aasta jooksul näinud. 

Viimastel aastatel on saareriik muutunud populaarseks lääneriikide tehnoloogiasektori töötajate seas, kes peavad võrdlemisi isoleeritud saart viimaseks turvaliseks paigaks, kui maailma  peaks tabama laiaulatuslik kriis. Näiteks omab saarel kinnisvara miljardärist investor Peter Thiel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles