USA teeb energiasäästus tagasikäiku (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanad juhised sundisid autotootjaid naftasäästu arvesse võtma.
Vanad juhised sundisid autotootjaid naftasäästu arvesse võtma. Foto: Drew Angerer / AFP / Scanpix

Säästlik ümberkäimine naftavarudega ei ole USA jaoks enam majanduslikult kohustuslik, seisis energeetikaministeeriumi uutes juhistes, mis võivad õõnestada aastakümnete pikkusi püüdlusi energiasäästlike autode propageerimisel ning ähvardada muid loodushoiuprogramme.

Energeetikaametkond teatas poliitikamuutusest juulis avaldatud memos valitsuse varasema ettepaneku toetuseks külmutada auto läbisõidu standardite karmistamine.

Maagaasi ja teiste bensiini alternatiivide esiletõus on vähendanud vajadust naftaimpordi järele, mis omakorda mõjutab rahva vajadust säästa energiat, seisis ministeeriumi avalduses.

Avalduses tunnistatakse frakkimisrevolutsiooni tõttu võimalikuks saanud kildanaftabuumi mõju, mis on teinud Ühendriikidest ühe maailma suurima naftatootja.

Buum annab riigile rohkem paindlikkust meie naftaressuresside kasutamisel. Samuti toob see väiksema mure tarnete või hinnašokkide suhtes, seisis dokumendis.

USA valitsus esitab memoga ametlikult väljakutse vanadele säästuargumentidele ja isegi kongressi ettekirjutustele.

Memos seisis, et energeetikaministeerium usub endiselt vajadusse kasutada energiat targalt, kuid ei mainitud kordagi kliimamuutusi.

President Donald Trump, kes võtab keskkonnateemadel haruharva sõna, on seadnud kahtluse alla kliimamuutuste fakti. Ta on kutsunud leevendama koormavaid nafta-, gaasi- ja söeregulatsioone ning ärgitanud tühistama oma eelkäija Barack Obama juurutatud puhta energia kava.

Energeetikaministeeriumi ametnikud ei kommenteerinud üleeile valitsuse poliitikaavaldust, keskkonnakaitsjate reaktsioon seevastu oli kiire.

Keskkonnakaitsefondi jurist Sean Donahue ütles USA valitsuse poliitikamuutust kommenteerides, et see ignoreerib kliimamuutustes peituvat riski. Donahue sõnul on kliimamuutused selge, vahetu ja kasvav oht.

«See on nagu öelda «Ma olen vana ja paks kutt ning toiduhinnad on langenud - on aeg hakata uuesti sööma»,» ütles Marylandis tegutseva firma Oil Price Information Service kauaaegne naftaanalüütik Tom Kloza.

«Kui läheneda sellele teisest otsast, kui te usute, et fossiilkütused tekitavad atmosfäärile mingil kujul kahju...paistab kõik teisiti. Üle oma võimete elamisel on pahupool,» sõnas ta.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles