Lavrov: lääs takistab Süüria abistamist ja põgenike naasmist (15)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov. Foto: Alexander Shcherbak / Alexander Shcherbak/TASS / Scanpix

Vene välisminister Sergei Lavrov süüdistas täna lääneriike Süüria ülesehitamise blokeerimises ja püüdes takistada põgenike naasmist.

Lavrov ütles pärast kohtumist oma Liibanoni kolleegi Gibran Bassiliga, et USA keeldumine anda abi Süüria ülesehitamiseks pärast rohkem kui seitse aastat kestnud sõjategevust heidutab süürlasi kodumaale naasmast.

Venemaa on olnud Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiimi peamine toetaja, aidates valitsusvägedel taastada kontrolli suurema osa riigi üle. Nüüd kutsub Moskva Süüria opositsiooni toetanud lääneriike aitama kaasa ülesehitamise jõupingutustele, rõhutades, et see vähendab põgenike ja migrantide voolu Lääne-Euroopasse.

Lavrov süüdistas läänt surve avaldamises ÜRO-le, et see hoiduks eemale ülesehitamise jõupingutustest Süürias.

«On vastuvõetamatu, et rühm riike manipuleerib rahvusvaheliste organisatsioonide sekretariaatidega, mis peavad olema erapooletud ja sõltumatud,» sõnas Lavrov.

«ÜRO loodi kõikide riikide võrdsuse alusel. Ma kutsun meie lääne partnereid naasma selle põhimõtte juurde ja mitte püüdma rahvusvahelisi organisatsioone varjatult ära kasutada,» lisas ta.

Bassil rõhutas, et Liibanon, mis on vastu võtnud rohkem kui miljon põgenikku, toetab täielikult Venemaa jõupingutusi aitamaks süürlastel naasta.

«Liibanon toetab Süüria põgenike kiiret ja turvalist naasmist ilma selle sidumiseta poliitilise lahendusega,» sõnas ta. «Olukord Süürias on muutunud ja paljud piirkonnad on turvalised ja sel põhjusel ei ole põgenikel põhjust jääda.»

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles