IAEA: miski ei viita Põhja-Korea tuumategevuse peatumisele (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un. Foto: KCNA / REUTERS/Scanpix

ÜRO tuumaagentuur teatas täna, et Põhja-Korea lubadustest hoolimata ei viita seni miski riigi tuumategevuse peatumisele.

«Põhja-Korea tuumaprogrammi jätkumine ja edasiarendamine ning sellekohased avaldused valmistavad sügavat muret,» märkis Rahvusvaheline Aatomienergiaagentuur (IAEA) täna avaldatud raportis.

Septembris esitab IAEA peadirektor Yukiya Amano raporti ameti direktorite nõukogule.

Pyongyang saatis IAEA inspektorid 2009. aastal oma Yongbyoni tuumaobjektilt minema ja ei ole seni inspektoreid tagasi riiki lubanud. Raporti kohaselt jätkab tuumaamet Põhja-Korea tuumategevuse monitoorimist satelliidifotode ja avatud allikatest saadud info põhjal.

«Kuna agentuur ei saa endiselt teostada Põhja-Koreas tõendamistegevust, on IAEA teadmised Põhja-Korea tuumaprogrammist piiratud ning kahanevad edasise tuumategevuse jätkumisel veelgi,» märkis raport.

Käesoleva aasta veebruaris Yongbyoni objektist tehtud satelliitpilt. 
Käesoleva aasta veebruaris Yongbyoni objektist tehtud satelliitpilt. Foto: / AP

Aruande kohaselt oli aprilli lõpust mai alguseni märke Yongbyoni objekti radiokeemilise labori aurutehase töötamisest, kuid tehase tegevus ei olnud piisavalt pikaajaline, et toetada eksperimentaalse tuumajõujaama reaktori tuuma ümbertöötlemist.

USA president Donald Trump ja Põhja-Korea liider Kim Jong-un allkirjastasid 12. juunil Singapuris kohtudes ähmase lubaduse liikuda Korea poolsaare tuumavabaduse suunas. Lubadus jäi kaugele Ühendriikide kauaaegsest nõudmisest Pyongyangi tuumaarsenali täielikuks, kontrollitavaks ja pöördumatuks lammutamiseks.

Trump on nimetanud tippkohtumist Kimiga ajalooliseks läbimurdeks, kuid mõlemad pooled on kurtnud hiljem edusammude puudumise üle.

Ühendriikide välisministeerium teatas eelmisel nädalal, et läbirääkimised Pyongyangi tuumarelvitustamise üle on pärast vahepealset teravuste vahetamist normaliseerunud ja liiguvad õiges suunas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles