Saudi Araabias ähvardab surmanuhtlus naissoost aktivisti (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saudi Araabias ähvardab esmakordselt surmanuhtlus naissoost aktivisti.
Saudi Araabias ähvardab esmakordselt surmanuhtlus naissoost aktivisti. Foto: FAISAL Al NASSER / Reuters / Scanpix

Saudi Araabias toimub kohtuprotsess viie inimõiguste aktivisti üle, keda võib süüdimõistmisel oodata surmanuhtlus. Esmakordselt on kohtu all naissoost aktivist.

Saudi Araabias taotleb süüdistaja surmanuhtlust viiele inimõiguste aktivistile, kelle üle peetakse kohut salalikus terrorismikohtus, teatas inimõigusorganisatsioon Human Rights Watch (HRW).

Kohualuste hulgas on aktivist Israa al-Ghomgham, kes on esimene naine, keda võib Saudi Araabias oodata surmanuhtlus inimõiguste eest võitlemise tõttu. Teda süüdistatakse protestidele õhutamises ja moraalse toe pakkumises meeleavaldajatele.

«Iga hukkamine on õõvastav, aga püüd määrata surmanuhtlus aktivistidele nagu Israa al-Ghomgham, keda ei süüdistata isegi vägivaldses käitumises, on koletislik,» ütles inimõigusorganisatsiooni Human Rights Watch Lähis-Ida osakonna direktor Sarah Leah Whitson.

Saudi Araabia on absoluutne monarhia, kus avalikud meeleavaldused ja poliitilised parteid on keelatud. Võimuka kroonprintsi Mohammed bin Salmani all on riigis läbi viidud sotsiaalseid ja majanduslikke reforme.

Muutustega on kaasnenud ka eriarvamuste mahasurumine ja sellega seoses kümnete vaimulike, haritlaste ja aktivistede vahistamine. Nende hulgas on olnud ka naisi, kes on nõudnud õigust juhtida autot.

Plakat kroonprints Mohammed bin Salmanist ja naine, kes alles sel suvel sai riigis õiguse autot juhtida.
Plakat kroonprints Mohammed bin Salmanist ja naine, kes alles sel suvel sai riigis õiguse autot juhtida. Foto: FAYEZ NURELDINE / AFP
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles