Trumpi ametiaja kõige mustem päev

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA presidendi Donald Trumpi (keskel) kõrval on vasakul tema endine advokaat Michael Cohen ja parem endine kampaaniaülem Paul Manafort.
USA presidendi Donald Trumpi (keskel) kõrval on vasakul tema endine advokaat Michael Cohen ja parem endine kampaaniaülem Paul Manafort. Foto: DON EMMERT / AFP

USA presidendile Donald Trumpile sai eile osaks kaks tugevat lööki, kui tema endine advokaat tunnistas üles valimiste mõjutamiseks tehtud maksed, kohtus aga mõisteti rahakuritegudes süüdi endine kampaaniajuht Paul Manafort.

Cohen võttis eile omaks kaheksa kriminaalsüüdistust, mille hulka kuulusid maksudest kõrvale hiilimine, pangapettus ja valimiskampaania rahastuse reeglite rikkumine. Advokaadi sõnul oli Trump suunanud teda kuritööd sooritama, kui ta pidi enne 2016. aasta presidendivalimisi maksma vaikimise eest kahele naisele, kellel olid Trumpiga afäärid.

Viimane neist puudutab Coheni sõnul 110 000 euro suurust tasu pornonäitlejale Stormy Danielsile, mille eesmärgiks oli panna Daniels vaikima asjaolude eest, mis oleksid võinud mõjutada valimiste kulgu. Teine naine, kellele maksti 130 000 eurot, on ajakirjanduse andmetel Playboy modell Karen McDougal.

Presidendi jaoks on siin kaks kriitilist asjaolu. Esiteks väidab Cohen, et sai oma suunised 2016. aasta valimiste presidendikandidaadilt, kelle all saab mõista üksnes Trumpi. Teiseks oli Coheni tegevuse eesmärgiks valimiste mõjutamine.

Coheni jaoks on see täielik meelemuutus. Ta on varasemalt kiidelnud, et on Trumpi fixer ehk tema asjade korda ajaja ja võiks end presidendi eest ohverdada.

Nende tegude eest võidakse advokaadile mõista kuni viis aastat vangistust. 

Visandid kohtusaalist. Michael Cohen.
Visandid kohtusaalist. Michael Cohen. Foto: JANE ROSENBERG / REUTERS

Coheni advokaadi Lanny Davise sõnul on ta kliendil informatsiooni, mis võiks huvi pakkuda eriuurijale Robert Muellerile. Mueller uurib Venemaa sekkumist USA 2016. aasta valimistesse ning Trumpi kampaaniameeskonna võimalikku koostööd Venemaaga.

Eelmisel kuul tuli välja, et Coheni sõnul teadis Trump, et Vene advokaat on pakkunud Trumpi kampaaniale materjale, mida kasutada Hillary Clintoni mustamises. Väidetavalt andis Trump selle pakkumise vastu võtmisele oma loa pärast seda, kui selle oli lauale toonud tema poeg Donald Trump Jr. 

Visandid kohtusaalist. Vandeadvokaat Andrea Griswold.
Visandid kohtusaalist. Vandeadvokaat Andrea Griswold. Foto: JANE ROSENBERG / REUTERS

Seni ei hõlma Coheni kokkulepe prokuratuuriga koostöö tegemist. Ekspertide sõnul võib sellel olla kaks põhjust: kas Cohen ei soovi koostööd teha või prokuratuuri silmis ei ole tal piisavalt informatsiooni, mille eest võiks pakkuda edasist karistuse vähendamist.

Pikaajaline föderaalprokurör Jeffrey Cramer ütles eile, et Cohen ei pruugi teha koostööd, kui ta ikka veel loodab saada Trumpilt armuandmist.

Visandid kohtusaalist. Michael Cohen ja ta kaitsja Daniel Patrick Moynihan.
Visandid kohtusaalist. Michael Cohen ja ta kaitsja Daniel Patrick Moynihan. Foto: JANE ROSENBERG / REUTERS

Kuid Davidi väited vihjavad, et Cohen võib proovida saada prokuratuurilt paremat pakkumist, kui ta suudab neid veenda, et tema käsutuses olev teave edendab Muelleri uurimist.

Cohen vabastati 430 000 euro suuruse kautsjoni vastu ja tema kohtuasjas tehakse lõplik otsus 12. detsembril. 

Samal päeval mõistis Virginia vandekohus süüdi endise Trumpi kampaaniajuhti Paul Manaforti maksudepettuses, pangapettuses ja välismaiste pangakontode avaldamata jätmises. 

Visandid kohtusaalist. Paul Manafort kohtusaalis Alexandrias.
Visandid kohtusaalist. Paul Manafort kohtusaalis Alexandrias. Foto: Handout . / REUTERS

Andrew Fright, Barack Obama ajal Valges Majas olnud nõunik, ei pehmendanud kohtukaasusi kirjeldades oma sõnu. «See on Trumpi presidendiaja kõige halvem päev,» ütles ta. 

«See ei puuduta mind, aga on väga kurb, et see juhtus. See pole kuidagi seotud Venemaa kokkumänguga,» ütles Trump pärast Manaforti otsuse avalikustamist.

Cornelli õiguskooli asedekaan Jens David Ohlin nimetas Manaforti otsust suureks võiduks Muelleri tiimile, mis kindlasti annab uurimisele juurde legitiimsust. «Prokurörid leidsid tõendeid tõsisest õigusvastasest tegevusest ja vandekohus nõustus nendega,» ütles ta. «Nüüd on toimuvat raske kutsuda nõiajahiks.»

Muelleri meeskonna kaastöötaja Patric Cotter tõi välja, et Venemaaga seotud föderaalkuritegudes on nüüdseks süüdi mõistetud juba mitu inimest. «Kõik, keda Mueller on sihikule võtnud, on tunnistanud üles või on nad süüdi mõistetud. Pole olnud mitte ühtegi süütuks tunnistamist,» ütles ta.

Visandid kohtusaalist. Paul Manafort viipab oma naisele Kathleen Manafortile, enne kui ta viiakse vahikambrisse.
Visandid kohtusaalist. Paul Manafort viipab oma naisele Kathleen Manafortile, enne kui ta viiakse vahikambrisse. Foto: HANDOUT / REUTERS

Manafort võib tehtud otsuse edasi kaevata. Samas rõhutas endine föderaalprokurör Harry Sandick, et kohtuniku surve prokuratuurile ja vandekohtu võimetus jõuda otsusele 10 süüdistusest 18-nest teeb Manaforti kaitsele raskeks argumenteerida, et protsess oli ebaõiglane.

President aga kiitis Manaforti vaprust, kui «õigusemõistmine» avaldas talle survet 12 aasta vanuses maksuasjas ning erinevalt Cohenist ei hakanud ta survele alluma. Samuti jõudis ta veel süüdistada USA eelmist presidenti Barack Obamat, kes olevat Trumpi sõnade järgi kergesti lahendanud suure kampaaniarahade rikkumise.

Enamus juuraeksperte ütlevad, et ametis olevat USA presidenti ei saa kuriteos süüdi mõista, aga põhiseadus lubab Kongressil presidenti ametist tagandada suurte kuritegude ja vääriti käitumise eest. 

Coheni süütegude omaksvõtt suurendab poliitilist survet Trumpile ja Vabariiklikule parteile enne novembrikuus toimuvaid vahevalimisi, kus Demokraadid proovivad tagasi võita Esindajatekoda ja Senatit. 

Trump oli Coheni ülestunnistust kommenteerides napisõnaline. «Kui keegi otsib endale head avokaati, siis ma tungivalt soovitan hoiduda härra Coheni teenustest!» säutsus president.

On võimalik, et isegi kui Mueller ei esita Trumpile ametlikku süüdistust, võidakse ta kohtudokumentides tuua välja kui Coheni kaasvandenõulane. Samuti ei ole Trump kaitstud kriminaaluurimise eest pärast seda, kui ta ametist lahkub.

Trumpi põhiline kaitseadvokaat Rudy Giuliani ütles eile, et valitsuse süüdistus Coheni vastu ei laiene presidendile. Samuti rõhutas ta, et Coheni tegevust on pikka aega iseloomustanud valelikkus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles