Putin kiidab Trumpi ja tahab lennuohutust Läänemerel (6)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin Šotsis.
Venemaa president Vladimir Putin Šotsis. Foto: Pavel Golovkin / AP / Scanpix

Vene president Vladimir Putin nimetas täna Sotšis juulikuist kohtumist USA riigipea Donald Trumpiga positiivseks ja kasulikuks.

Putin lausus pärast kohtumist Soome presidendi Sauli Niinistöga, et keegi ei lootnud lahendada kõiki varem USA ja Venemaa vaidluse all olnud küsimusi kahe tunniga.

Vene presidendi sõnul esitasid tema ja Trump oma riikide seisukohad küsimustes, kus Washington ja Moskva on eri meelt. «Kuid arvamuste vahetus ja otsesuhtlus on alati väga kasulik,» sõnas Putin ühisel pressikonverentsil Niinistöga.

USA Vene-vastastest sanktsioonidest rääkidest nimetas Putin neid arutuks ja kontraproduktiivseks, eriti sellise riigi suhtes nagu Venemaa.

Lennuohutus Läänemere kohal

«Asi ei puuduta üksnes USA presidendi seisukohta, vaid niinimetatud establishment'i ehk valitseva klassi seisukohta selle laias tähenduses. Ma loodan, et meie Ameerika partnerid jõuavad ühel päeval äratundmisele, et sellel poliitikal puuduvad väljavaated ja me alustame normaalsed koostööd,» lausus Vene riigipea.

Samal pressikonverentsil tõi Putin välja Soome tehtud lennuohutuse suurendamise ettepaneku.

«Venemaa toetab Soome presidendi algatust suurendada lennuohutust Läänemere kohal,» ütles Putin. «Me oleme valmis arutama seda meie NATO partneritega, kuid nad keelduvad sellest,» sõnas Vene riigipea, nimetades seda mittekonstruktiivseks positsiooniks ja avaldades lootust, et see muutub.

Raketitõrje piiri taga

Putin rõhutas ka, et läbirääkimistel Niinistöga väljendati ühist huvi Põhja-Euroopa julgeoleku ja stabiilsuse suurendamise vastu.

Samuti peab Putini sõnade kohaselt Venemaa reageerima USA raketitõrjeelementide paigutamisele oma piiride lähistele.

«Me peame reageerima asjaolule, et USA raketitõrjeelemendid ilmuvad meie piiride lähedale,» sõnas president. «Need ei ole ainult raketitõrjesüsteemid, vaid neid on võimalik kasutada ka keskmaarakettide väljatulistamiseks,» sõnas ta.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles