Colombia palub ÜRO abi seoses Venezuela migratsioonikriisiga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venezuela majanduskriisi eest põgenevad inimesed saabumas Tumbesi piirilinna.
Venezuela majanduskriisi eest põgenevad inimesed saabumas Tumbesi piirilinna. Foto: Guadalupe Pardo / REUTERS

Colombia palub ÜRO abi ja sekkumist Venezuela migratsioonikriisiga seoses, teatas kolmapäeval välisminister Carlos Holmes Trujillo.

"Me soovime ÜRO eriesindaja nimetamist, et koordineerida tegevust selle humanitaarkriisiga toimetulemiseks," ütles Trujillo raadiojaamale Blu Radio antud usutluses.

Ministri sõnul esitab valitsus vastavasisulise ettepaneku ÜRO Peaassambleele järgmisel kuul New Yorgis. Ühtlasi esitatakse taotlus hädaabifondi loomiseks, et toetada majanduskriisi eest kodumaalt põgenevaid sadu tuhandeid Venezuela kodanikke.

Ladina-Ameerikas on riikide suhted pingestunud Venezuela kriisist tingitud põgenikelaine tõttu, millele on hakanud tulema lisa Nicaraguast, kus president Daniel Ortega võimud valitsusvastaseid meeleavaldusi jõhkralt maha suruvad.

Peruu ja Ecuador püüavad peatada sisserändajaid piiril passe nõudes - paljudel on ainult lihtsad ID-kaardid.

Ainuüksi eelmise nädala jooksul sisenes Peruusse 20 000 venezuelalast. Riik on kehtestanud piirangud, mis jõustvad 25. augustil.

Colombia kardab omakorda, et laupäeval kehtima hakanud Ecuadori piirikontrolli tõttu jääb suur hulk Venezuelast saabunud põgenikke neile.

Praegu läheb piirilinnas Rumichacas päevas keskmiselt 3000 inimest Colombiast Ecuadori.

ÜRO hinnangul on Venezuelast kriisi eest pagenud umbes 2,3 miljonit inimest. Colombia on andnud ajutise elamisloa rohkem kui 800 000-le.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles