Netanyahu kohtub Leedus Balti peaministritega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu. Foto: POOL / Reuters / SCANPIX

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu alustab täna ajaloolist visiiti Leedus, mille käigus ta kohtub Balti riikide peaministritega.

Netanyahu neli päeva kestva visiidi eesmärk on kindlustada juudiriigile suurem toetus Balti riikidelt Iraani survestamiseks ning avaldada austust juudikogukonna pärandile Leedus.

Netanyahu kohtub Leedu, Läti ja Eesti liidritega Vilniuses tippkohtumisel, mille käigus arutavad neli liidrit riikidevahelist koostööd, teatas Iisraeli valitsusjuhi kantselei.

Leedu peaminister Saulius Skvernelis peab Netanyahuga kahepoolseid kõnelusi täna õhtul ning Balti peaministrite ja Iisraeli valitsusjuhi neljapoolne kohtumine on kavas homme. 

Reedel kohtub Netanyahu ka Leedu presidendi Dalia Grybauskaitėga.

Leedu on olnud üks Iisraeli tugevamaid diplomaatilisi toetajaid Euroopas ja seda osaliselt tänu Leedu holokausti puudutavale ajaloole ning positsioonide kooskõlastamisele Ühendriikidega.

Vilnius soovib omalt poolt Iisraelilt suhtumise karmistamist Venemaasse. «Me peame paremini mõistma teineteise julgeolekupoliitilisi väljakutseid, sest julgeolek on jagamatu ja ühe piirkonna probleemid võivad üle kanduda ka teistesse,» ütles Leedu valitsuse asekantsler Deividas Matulionis BNS-ile.

Leedu diplomaadid on pidanud viimasel ajal USA ja Euroopa Liidu lahknevate positsioonide tõttu laveerima rohkem kui ühes küsimuses.

Vilnius ei tunnusta solidaarsusest Euroopaga USA eeskujul Jeruusalemma Iisraeli pealinnana ja toetab Iraani tuumalepet, ehkki sellele on vastu Ühendriikide ja Iisraeli praegused valitsused.

Visiidi käigus arutatakse lisaks rahvusvahelistele küsimustele ilmselt ka koostööd turismi, innovatsiooni ja küberjulgeoleku alal.

Netanyahu kohtub visiidi käigus Vilniuse sünagoogis kohaliku juudikogukonna liikmetega ja osaleb mitmel muul üritusel.

Enne Teist maailmasõda elas Leedus üle 200 000 juudi, kellest üle 90 protsendi tapeti Natsi-Saksa okupatsiooni ajal. Praegu elab Leedus umbes 3000 juuti.

Iisrael tahab tugevdada sidemeid nn litvakidega - tänapäeva Leedu territooriumilt ja selle ajaloolistelt aladelt pärit juutidega, kes elavad üle kogu maailma.

Netanyahu vanaisa võib pidada litvakiks, sest ta sündis tänapäeva Valgevene territooriumil asuvas Krevas.

Netanyahu on olnud Iisraeli peaminister aastatel 1996-1999 ning alates 2009. aastast.

Eesti valitsusjuhtidest on Iisraeli külastanud Juhan Parts 2004. aastal ja Andrus Ansip 2012. aastal, president Toomas Hendrik Ilves tegi sinna riigivisiidi 2010. aastal

Eestis ei ole ükski Iisraeli peaminister käinud, 2005. aastal tegi president Moshe Katzav Eestisse riigivisiidi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles