Troonide mäng Austraalia valitsuses

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetkel veel ametis olev peaminister Malcolm Turnbull.
Hetkel veel ametis olev peaminister Malcolm Turnbull. Foto: EPA / Scanpix

Austraalia võib varsti vajada viiendat peaministrit viimase kuue aasta jooksul, sest peaminister Malcolm Turnbull Liberaalsest parteist on kaotanud igasuguse kontrolli oma koduerakonna üle. 

Eelmisel nädalal tuli päevavalgele konservatiivne siseopositsiooni vandenõu, kui nad keeldusid toetamast energiaseaduse vastu võtmist. Seejärel heitis peaministrile vaenukinda immigratsioonivaenulik siseminister Peter Dutton, kes nõudis umbusaldushääletust.

Kui esimest korda suutis Turnbull võimu üleandmist teisipäeval napilt vältida, siis täna hommikul ütles Dutton, et ta paneb taaskord peaministriga sarved kokku. 

Veel üleeile ütles Dutton pärast 48-35 kaotust hääletusel, et astub siseministri kohalt tagasi. Duttoni meelemuutuse põhjuseks on massiline ministrite tagasiastumine: valitsusest on koha üles öelnud vähemalt kümme ministrit. Seni on Turnbull rahuldanud kahe ministri, Duttoni ja rahvusvahelise arengu ministri Concetta Fierravanti-Wellsi tagasiastumisavaldused.

On selge, et Turnbulli võidust hoolimata ei soovi suur arv võimupartei liikmeid näha tema jätkamist erakonna liidrina. Partei toetus on küsitluste järgi langenud ning Turnbulli erakonnakaaslased väljendasid esmaspäeval laialdast vastuseisu peaministri kasvuhoonegaaside piiramise seaduseelnõu vastu, mille järel Turnbull sellest ka loobus.

«See on hullus!»

«See, mis algas vähemuse tegevusena on hirmutamise tulemusena veennud inimesi, et ainus viis mässu peatamiseks on sellele alistuda,» sõnas Turnbull. «Ma ei usu sellesse. Ma pole seda kunagi teinud. Ma pole kunagi hirmutajatele järele andnud, kuid te võite ette kujutada survet, mille see on inimestele asetanud.»

Valitsusjuhi sõnul on tegemist sihiliku katsega tõmmata Liberaalset Parteid paremale. Liberaal-konservatiivsel võimuparteil on Austraalia parlamendis vaid ühekohaline enamus. 

Kui veel näitab Turnbull selga ajakirjanikele, siis homsest võib talle selja pöörata valitsus.
Kui veel näitab Turnbull selga ajakirjanikele, siis homsest võib talle selja pöörata valitsus. Foto: EPA / Scanpix

Turnbulli nimetas täna temavastast kampaaniat hulluse vormiks. Peaministri sõnade järgi on austraallased õigusega šokeeritud parlamendis toimuvast. 

Peaministri jalgealust õõnestajaid trotsides ütles Turnbull, et ta korraldab hääletuse juhi valimiseks vaid siis, kui talle erakonna saadikute enamus esitab selleks kirjaliku avalduse. Kui selline petitsioon tuleb, toimuvad valimised homme keskpäeval.

Samuti on Turnbull vihjanud, et Duttoni parlamendikoht ei pruugi olla õigusjärgne. Selle põhjenduseks nimetas ta hiljuti kohalikus meedias avaldatud materjale, mille järgi Dutton võib olla rikkunud põhiseaduslikke piiranguid enda perekonna äriasjades. 

Endine siseminister Peter Dutton esitas peaministrile väljakutse ja sammus pressikonverentsilt minema.
Endine siseminister Peter Dutton esitas peaministrile väljakutse ja sammus pressikonverentsilt minema. Foto: STRINGER / REUTERS

Liberaalide paremtiib on alati suhtunud Turnbulli kahtlustavalt, sest tema vaated jäävad konservatiivide silmis liiga mõõdukaks. Parempoolsete meediastaaride toel on nad aina valjemalt toetanud immigratsiooni vähendamist ja suuremaid investeeringuid söeenergiasse. 

Täna katkestas valitsus arutelu parlamendis viis tundi enne selle ametlikku lõppemist, mistõttu süüdistas opositsiooniline Tööpartei neid kontrolli kaotamises. 

Võimuvõitlus Maa kuklapoolel

Mitte ükski Austraalia peaminister viimase kümne aasta jooksul ei ole suutnud vastu pidada oma kolmeaastase ametiaja lõpuni. Enne seda on nad kodupartei üle parda visanud. 

Turnbull sai liberaalide liidriks ja ühtlasi peaministriks 2015. aasta septembris pärast sarnast mässu toonase valitsusjuhi Tony Abbotti vastu. Austraaliat valitseb 2013. aasta septembrist liberaalide ja rahvuslaste koalitsioon.

Viimane kümnend on Austraalia poliitikas olnud iseäranis turbulentne. Pärast kauaaegse liberaalist peaministri John Howardi ametist lahkumist 2007. aastal pole ükski valitsusjuht suutnud oma ametiaja lõpuni valitseda.

Liberaalide võimuletulekule eelnes Tööpartei kuueaastane võimuperiood. Aastatel 2007-2010 oli Austraalia peaminister Kevin Rudd, kes kaotas enne oma ametiaja lõppu koha Julia Gillardile. 2013. aasta juunis kaotas Gillard peaministrikoha uuesti Ruddile, kes jäi mõni kuu hiljem valimistel alla liberaalide ja rahvuslaste koalitsioonile eesotsas Abbottiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles