Brexiti-minister: lepinguta lahkumise järel võime alluda mõnele ELi reeglile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brexiti-vastased meeleavaldajad Suurbritannia Riikliku Terviseameti (NHS) ees meditsiinitarvikutega.
Brexiti-vastased meeleavaldajad Suurbritannia Riikliku Terviseameti (NHS) ees meditsiinitarvikutega. Foto: Frank Augstein / AP / Scanpix

Suurbritannia Brexiti-minister Dominic Raab ütles täna, Euroopa Liidust lepinguta lahkumise korral on riik valmis mõnes sektoris kinni pidama ühenduse reeglitest, et tagada tõrgeteta kaubavahetus.

Suurbritannia Euroopa Liidust lahkumise minister Dominic Raab ütles täna, et usub jätkuvalt lahkumiseleppe sõlmimisse, kuid sellest hoolimata teeb London ettevalmistusi Euroopa Liidust lepinguta lahkumiseks. 

Ühendkuningriigi valitsus on täna lubanud avaldada esimesed 25 dokumenti, mida nimetatakse BBC sõnul hirmulugudeks lepinguta Brexiti kohta. Nendes annab valitsus ülevaate oma tegevusplaanidest erinevates valdkondades ja annab juhised ettevõtetele ning kodanikele juhuks, kui järgmise aasta 29. märtsil Euroopa Liidust ilma lahkumislepinguta välja astutakse. 

Kõige tõsisemat muret lepinguta lahkumise osas on väljendanud meditsiiniasutused, kes kardavad ravimite ja vajalike tarvikute otsalõppemist ning võimalikke tarneraskusi. 

Suurbritannia Brexiti-minister Dominic Raab.
Suurbritannia Brexiti-minister Dominic Raab. Foto: Peter Nicholls / PA Wire/PA Images

Suurbritannia lahkumiskõnelused on seiskunud võtmeteemadel, millest tähtsaim on kõva piiri vältimine Euroopa Liidu liikme Iirimaa ja Põhja-Iirimaa vahel. Euroopa Komisjoni pealäbirääkija Brexiti-kõnelustel Michel Barnier teatas üleeile, et Brexiti-kõnelusi peetakse edaspidi katkematult. Seni on läbirääkimisi peetud voorudena.

Briti valitsus tegi juulis ettepaneku säilitada Brexiti järel kaupade osas Euroopa Liiduga senised reeglid, kuid Brüssel on Londoni ettepaneku osaliselt tagasi lükanud.

London ja Brüssel loodavad kokkulepet oktoobriks, et võimaldada selle ratifitseerimine Euroopa Liidu liikmesriikide, Suurbritannia ja Euroopa Parlamendis enne Ühendkuningriigi lahkumist märtsis.

«Meie suurem eesmärk on vahendada sujuvat, jätkuvat ettevõtete, transpordi, taristu, teadustöö, abiprogrammide ja rahastamise funktsioneerimist,» ütles Raab.

Tema sõnul on Suurbritannia ja Euroopa Liit lahendanud umbes 80 protsenti küsimustest, kuid Iiri piiri küsimus on veel jätkuvalt õhus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles