Video: Saksa politseinik takistas paremäärmuslaste meeleavalduse filmimist (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel nädalal Dresdeni linnas toimunud meeleavaldus.
Eelmisel nädalal Dresdeni linnas toimunud meeleavaldus. Foto: HANNIBAL HANSCHKE / REUTERS / Scanpix

Saksamaal puhkes skandaal meediavabaduse piiramise üle, kuna politseinik takistas ajakirjanikel paremäärmuslaste korraldatud meeleavalduste filmimist.

Eelmisel nädalal külastas Saksa liidukantsler Angela Merkel Dresdeni linna. Visiidi ajal korraldasid protestimarsi islamivastase liikumise PEGIDA (Patriootlikud Eurooplased Lääne Islamiseerimise Vastu) meeleavaldajad ja üks osalejatest vaidles valjuhäälselt avalik-õigusliku televisiooniettevõte ZDF võttemeeskonnaga.

Saksa rahvusvärvides mütsi kandnud meeleavaldaja nõudis vihaselt, et tema filmimine lõpetataks, väites, et selline tegevus ei ole lubatud. Seejärel andis ta väidetavast väärteost teada sündmuskohal viibinud politseinikele, kes küsitlesid ajakirjanikke 45 minutit.

Video vahejuhtumist tekitas paljudes pahameelt. Saksimaa liidumaa ametivõime süüdistati pressivabaduse piiramises, sest ajakirjanikud ei rikkunud sündmuse filmimisega ühtegi reeglit.

Meeleavaldajad hoiavad käes plakatit kirjaga: «Merkel tegutseb põhiseaduse vastaselt, Merkel peab lahkuma.»
Meeleavaldajad hoiavad käes plakatit kirjaga: «Merkel tegutseb põhiseaduse vastaselt, Merkel peab lahkuma.» Foto: HANNIBAL HANSCHKE / REUTERS

ZDF reporter Arndt Ginzel süüdistas politseinikke parempoolse protestigrupi PEGIDA abistamises.

Skandaal muutus ulatuslikuks, kui ametivõimud tunnistasid, et filmimise lõpetamist nõudnud protestija on liidumaa politseiameti majanduskuritegude uurijate nõustaja, kellel oli meeleavalduse toimudes vaba päev.

PEGIDA liikmed ja parempoolse partei Alternatiiv Saksamaale (AfD) toetajad hüüdsid meeleavaldusel vihaseid loosungeid «Merkel peab lahkuma» ja «valetav meedia» (saksa keeles Lügenpresse). Viimane neist oli laialt kasutuses natsi-Saksamaal.

Justiitsminister Katarina Barley kirjutas Twitteris, et vahejuhtum on ärevust tekitav ja rõhutas, et pressivabadus on silmapaistev sotsiaalne väärtus, mida kaitseb põhiseadus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles