USA hoiatas Venemaad valimistesse sekkumise eest (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kapitoolium.
Kapitoolium. Foto: Alex Edelman/SIPA/Scanpix

USA riikliku julgeolekunõuniku John Boltoni sõnul hoiatas ta neljapäeval oma Vene ametivenda, et Washington ei kavatse sallida sekkumist novembrikuistesse vahevalimistesse.

Boltoni kohtumine Venemaa julgeolekunõukogu sekretäri Nikolai Patruševiga Genfis oli järg USA presidendi Donald Trumpi ja Vene riigipea Vladimir Putini juulikuisele tippkohtumisele Helsingis.

Nii Bolton kui Patrušev kinnitasid, et erimeelsused Venemaa sekkumise osas USA valimistesse ei võimaldanud neil teha ühisavaldust.

«Ma tegin selgeks, et me ei tolereeri sekkumist 2018. aastal ja oleme valmis astuma vajalikke samme, et takistada sel juhtumast,» märkis Bolton ajakirjanikele.

Varem sel nädalal teatasid nii Facebook kui Twitter, et on avastanud sadu Venemaa ja Iraaniga seotud lehekülgi ja kontosid, mille sihiks on manipuleerida debatti enne Ühendriikide valimisi.

Microsoft teatas varem Vene luurega seotud veebikülgedest, mille eesmärgiks oli sekkuda USA poliitilisse debatti.

Boltoni sõnul ei tõstatanud ta kohtumisel konkreetselt Microsofti juhtumit. Ta ei täpsustanud ka mingeid üksikasju võimalikust arutelust Facebook ja Twitteri paljastuste üle.

Patrušev ütles uudisteagentuurile RIA Novosti, et esialgne USA välja pakutud ühisavalduse versioon sisaldas ka viiteid Venemaa väidetava valimistesse sekkumise kohta.

«Me ütlesime, et sellise lause olemasolu korral peaks dokumendis sisalduma ka fraas, mille kohaselt ei peaks USA sekkuma teiste riikide siseasjadesse,» vahendas agentuur Patruševi sõnu.

«Seega nad ütlesid, et ei kavatse seda avaldust allkirjastada.»

Venemaa on korduvalt eitanud igasuguseid katseid USA valimistesse sekkuda, seda ka sotsiaalmeedia kaudu.

Hoolimata vastuoludest valimistesse sekkumise küsimuses tehti Boltoni kinnitusel viietunnisel kohtumisel suuri edusamme.

«Me määrasime kindlaks mitmed valdkonnad, kus kommunikatsiooniliinid saab taastada,» sealhulgas kaitseametkondade vahel.

Patrušev lausus RIA Novostile, et jätkuvad kontaktid USA sõjaväega on Moskvale eriti tähtsad.

Pooled arutasid ka tuumarelva leviku piiramist, Süüriat ja USA sanktsioonide taastamist Iraani vastu.

Mõlema ametiisiku sõnul kavatsevad nad uuesti kokku saada, kuid mingis tähtajas ega kohtumispaigas seni kokku lepitud ei ole.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles