Austraalia peaministriks sai Scott Morrison

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastvalitud peaminister Scott Morrison.
Vastvalitud peaminister Scott Morrison. Foto: EPA / Scanpix

Austraalia uueks peaministriks valiti täna rahandusminister Scott Morrison, teatasid rahvusringhääling ABC ja Sky News.

Morrison, kes on Liberaalse Partei liidri ja valitsusjuhi kohalt tõrjutud Malcolm Turbulli liitlane, võitis oma peamist konkurenti ja endist siseministrit Peter Duttonit häältega 45-40.

Morrisonist sai Austraalia seitsmes peaminister 11 aasta jooksul.

Juhihääletuse sundisid peale Duttoni poolehoidjad. Turnbull ise enam peaministriks ei kandideerinud ja ütles, et lahkub poliitikast.

Valitsusjuhiks pürgis ka teine senise peaministri toetaja, välisminister Julie Bishop, kuid tema langes välja esimeses hääletusvoorus.

Duttoni lüüasaamine hoidis ära Austraalia poliitika kaldumise paremäärmuslusse. Dutton ise deklareeris pärast, et kavatseb edaspidi Morrisonile lojaalseks jääda.

Liberaalide asejuhiks valiti keskkonna- ja energiaminister Josh Frydenberger.

Turnbull nõudis enne reedest hääletust parlamendihoones tema väljavahetamist soovinute nimesid.

Nimede avalikustamise järel selgus, et enamik valitsusest oli Turnbulli hüljanud. Temast sai neljas peaminister, kelle tema enda erakond enne kolmeaastase ametiaja lõppu ametist kangutab.

Duttoni ja Turnbulli leerid pidasid maha kõige kaootilisema ja kohati farsiga piirneva võimuvõitluse, mida Austraalia poliitikas on aastaid nähtud, sulgedes neljapäeval parlamendi ja kahjustades liberaalide usaldusväärsust.

Turnbulli poliitikast lahkumine toob kaasa järelvalimised temast vabaks jäävale kohale parlamendis, ohustades valitsuse ülinappi ühekohalist enamust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles