Hispaania pani kinni Euroopa suurima illegaalse kilpkonnafarmi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania korrakaitse näitab päästetud loomi.
Hispaania korrakaitse näitab päästetud loomi. Foto: EPA / Scanpix

Hispaania korrakaitse sulges eile Mallorca saarel farmi, mida nad nimetasid Euroopa kõige suuremaks illegaalseks kilpkonnade haudejaamaks.

Politsei sõnul päästeti farmist 1100 kilpkonna ja merikilpkonna ning 750 muna. Kuna rohkem kui 200 emast kilpkonna on tiined ja peaksid varsti hakkama munema, siis need arvud veel kasvavad.

Päästetud loomade seas oli esindajaid 14 maailma 50 enim ohustatud kilpkonnade liigist. Mõned neist on algselt pärit Kanadast, Mehhikost ja USAst ning on nende riikide seaduste kaitse all. 

Kokku päästeti 1100 looma ja 750 muna.
Kokku päästeti 1100 looma ja 750 muna. Foto: / AP

Samuti oli päästetud loomade seas kilpkonni Lõuna-Aasiast, mis on klassifitseeritud kõrge väljasuremisohuga liikideks. 

Kõikide reptiilide ja munade koguväärtus küündib 600 000 euroni. Mõne esindatud kilpkonna eest saab küsida kuni 10 000 eurot.

Operatsioon Coahuila sai alguse 2017. aasta veebruaris, kui Hispaania võimus konfiskeerisid kilpkonnade laadungi Mallorca lennujaamas, sest saadetises olnud kilpkonnad ei klappinud nende kohta deklareeritud teabega.

Tegu oli suurima ebaseadusliku kilpkonnade haudejaamaga Euroopas.
Tegu oli suurima ebaseadusliku kilpkonnade haudejaamaga Euroopas. Foto: HO / AFP

Need jäljed viisid politsei Baleaari saarestikus asunud suure farmini, mis oli rajatud meri- ja maismaakilpkonnade tööstuslikuks aretamiseks. 

Kriminaalid salaküttisid ohustatud liike ja võltsisid dokumente, mis näitasid, justkui oleksid need pärit aretusfarmist. 

Farmi omanikud tegid koostööd Barcelona lemmikloomapoega, mis on spetsialiseerunud eksootiliste loomade müügile. Poodi kasutati, et smuugeldada Mallorcalt kilpkonni välja. Loomade liigutamiseks kasutati spetsiaalseid reptiilide ja kahepaiksete transpordiks mõeldud saadetisi.

Mallorca saarelt tehti loomade smuugeldamiseks koostööd Barcelona lemmikloomapoega.
Mallorca saarelt tehti loomade smuugeldamiseks koostööd Barcelona lemmikloomapoega. Foto: / AP

Operatsiooni tulemusel vahistati kaks inimest Mallorcal ja üks Barcelonas. Veel kolm inimest on esialgseks ülekuulamiseks kinni peetud. Kahtlusalustele on esitatud süüditused kaitstud liikide smuugeldamises ja rahapesus.

Tegu on ereda näitega Euroopa politsei koostööst, sest Hispaania korrakaitsele pakkus algusest peale abi Europol, mis analüüsis ja koordineeris informatsiooni Hispaania kõrval Austriast, Prantsusmaalt, Saksamaalt ja Itaaliast. Seetõttu oli võimalik andmete ristkontroll.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles