Kas ulmelised relvad või vanaraud? Vaata videot Vene sõjaväe väljanäitusest (10)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaa armeetööstus näitab Moskvas toimuval sõjaväe väljanäitusel suurt hulka uusi relvi ja lahendusi, mille hulka kuuluvad hüperhelikiirusel liikuvad raketid, sõduri vormi eksoskeleton ja «Star Warsi» filmidest tuntud kõndijarobotile sarnanev masin.

Väljanäitusel pidas kõne kaitseminister Sergei Šoigu, kelle sõnade järgi tutvustakse näitusel üle 26 tuhande sõjatööstuse ühikuid. Nendeks on tehnika ja relvad, mis on hädavajalikud lahingtegevuse läbiviimiseks ja ohutuse tagamiseks merel, õhus ja maal.

Sõjalis-tööstuslik kompleks toob näitusel välja relvad, mis on arendamises või mis on hiljuti valminud. Iga-aastane väljanäitus annab aimu relvastuse uutest suundadest ja sünnitab hulganisti spekulatsioone. 

Üks tähelepanu pälvinud mudel oli riigifirma Rostehi arendatud eksoskeleton, kus süsinikkiust moodulkest ümbritseb sõdurit vormiriietust. See peaks lisama sõdurile juurde tugevust ja vastupidavust. Kestale tahetakse juurde lisada üleshüppav ekraan, mida saab kasutada näiteks lahinguvälja uurimiseks.

Kui näitusel demonstreeritud eksemplar on veel võrdlemisi tagasihoidlik, siis kontseptsioonvideos tahab Venemaa saavutada ulmefilme meenutavat tehnoloogiakasutust.

Samuti demonstreeriti uut varjavat kamuflaažkiivrit. Rostehi sõnul on nad välja töötanud materjali, mis on elektriliselt juhitav ja seetõttu muudavad sellega kaetud pinnad kiiresti värvi. Pressiteate järgi on materjal võimeline kiiresti simuleerima keerulisi pilte, näiteks lehtede liikumist.

Kuigi veel ei ole avaldatud videot kiivri värvide vaheldumisest, peavad eksperdid vähetõenäoliseks, et uus tehnoloogia toodaks rahva ette, kui see ei vastaks vähemalt osaliselt väljakuulutatud infole, vahendab Business Insider.

Näitusele on välja toodud hüperhelikiirusel liikuv raketisüsteem Avangard ja Kinžali raketid. 

Sotsiaalmeedias levisid pildid ja kriitilised kommentaarid sõjaväe väljanäitusest, mis tegid nalja väljakuulutatud tipptehnoloogia üle. 

Eesti diplomaat ja Rahvusvaheliste Kaitseuuringute Keskuse teadur Kalev Stoicescu jääb väljanäitust kommenteerides skeptiliseks.

«Kreml on viimastel aastatel pumpanud kolossaalseid summasid riikliku relvastusprogrammi projektidesse. Venemaa jaoks sõltub mõjukus maailmaasjades sõjalisest võimust, mis peab olema tipptasemel.

Sõjatehnika näitus tõendab, et Venemaal on kahtlemata suuri ambitsioone ja lennukaid ideid, sealhulgas Ameerika ulmefilmidest laenatud. Sõjatööstus, sealhulgas Venemaa oma, kindlasti areneb sõltuvalt IT, materjalide jm valdkondade edusammudest.

Paraku on Venemaal suured takistused ees - eelkõige stagneeruv reformimata majandus, vahem rahalisi ressursse kui naftahinna kõrgperioodil plaanitud, Lääne sanktsioonid ning juurdepääsu puudumine Lääne kõrgtehnoloogiale - mistõttu väga suur osa väljapanekul näidatust tõenäoliselt ei jõua prototüüpidest kaugemale ning ebapiisava rahalise ja tehnoloogilise baasita ebaõnnestuvad.

Hea näide, et on järjest ebaõnnestunud tuumajõul liikuva ülehelikiiruse raketi projekt. Ühe või mitme raketi otsingud Barentsi merel jätkuvad,» toob ekspert välja Vene relvastumise ebaõnnestumised.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles