Ukrainas tähistati iseseisvust sõjaväeparaadiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna algas Ukrainas iseseisvuse 27. aastapäeva tähistamine, mille tarbeks korraldatakse pühapäeva õhtuni eri üritusi sõjaväeparaadist heategevusliku jooksu ja jahivõistluseni.

Sõjaväeparaadist võttis osa 4500 sõjaväelast Ukraina armeest, rahvuskaardiväest, siseministeeriumist, päästeteenistusest ja terrorismivastaste operatsioonide veteranide seast. Samuti näidati paraadil 250 ühikut armeetehnikat, mille seas rõhutati eriti Ukrainas toodetud varustust.

Esimest korda osalesid paraadil naissoost teenistujad. 

Paraadi algust oodates.
Paraadi algust oodates. Foto: Felipe Dana / AP

Paraadi käisid vaatamas Ukraina president Petro Porošenko kõrval Ühendriikide riikliku julgeoleku nõunik John Bolton ja esindajad mitmete riikide kaitseministeeriumitest, sealhulgas ka Eestist. 

«Ukraina iseseisvuspäeva paraadil näitame uusi NATO standardeid järgivaid relvanäidiseid, mis on läbinud riiklikud katsetused. Nende seas on tank T-84-120 Yatagan, operatiivtehniline raketisüsteem Sapsan, raketisüsteemid Olha ja Verba,» ütles Porošenko eile. 

«Nüüd on meil täiesti erinevad eesmärgid: ülesanded, mis ma praegu Ukraina relvajõududele, kaitse- ja julgeolekusektorile sean, näevad ette üleminekut NATO standarditele, reforme, moderniseerimist ja muud taolist,» lisas president.

President Petro Porošenko paraadil.
President Petro Porošenko paraadil. Foto: Mykhailo Markiv / Mykhailo Markiv/TASS

Eile saatis Ukrainale õnnitlustelegrammi Ühendriikide president Donald Trump, kes soovis Ukrainale rahulikku, edukat ja õnnelikku aastat. Õnnitluses märgitakse, et USA valitsus jätkab tööd Ukrainaga ja jääb alati toetama pingutusi demokraatlike asutiste, õigusriigi ja majanduskasvu tugevdamiseks ning korruptsiooniga võitlemiseks.

«Ukraina rahval on, mille üle uhkust tunda: neli aastat võitleb Ukraina mehiselt Vene agressiooniga ja on õnnistatult ere kodanikuühiskond, mille majandus kasvab ja edenevad relvajõud, mis on võimsamad kui iial varem,» märkis Trump.

USA president võttis kokku: «Pidage palun meeles, et USA on alati Ukraina kõrval ajal, kui see kaitseb oma iseseisvust ja terviklikkust rahvusvaheliselt tunnustatud piirides.»

Ukraina armee Javelini tankitõrjesüsteemiga.
Ukraina armee Javelini tankitõrjesüsteemiga. Foto: GLEB GARANICH / REUTERS

Kuigi paraad oli tänase sünnipäeva tipphetk, oli huvilistel võimalik osaleda veel paljudel üritustel. Võšõvanka heategevusjooksus oli võimalik valida 100 meetri kuni 10 kilomeetri pikkuste jooksuradade vahel. Spivotše Pole rahvuspargis seati üles lillenäitus, kus õitest pandi kokku Ukraina legendaarseid kangelasi kujutavad skulptuurid.

Kiievi jõel korraldati jahivõistlus, kuhu kutsuti osalema nii professionaale kui amatööre. Kiievist 35 kilomeetri kaugusel asuvas Kyivi Rusi teemapargis aga saab tutvuda Ukraina vanaaegse kultuuri ja ehitistega.

Donbassis aga eile pinged iseseisvuspäeva eel tervanesid ja surma sai neli Ukraina sõdurit. Veel seitse said haavata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles