Brexit võib Suurbritannias põhjustada spermapuuduse (8)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lepinguta Brexit ähvardab kaasa tuua probleemid kunstlikult viljastuda soovivate brittide jaoks.
Lepinguta Brexit ähvardab kaasa tuua probleemid kunstlikult viljastuda soovivate brittide jaoks. Foto: Lluis Gene / AFP / Scanpix

Brexit võib tekitada probleeme kunstlikult viljastuda soovivate brittide jaoks, sest Suurbritannia lepinguta lahkumise korral Euroopa Liidust peatatakse ka sperma importimine ühendusest.

Suurbritannia importis mullu ühelt Taani spermapangalt umbes 3000 spermaproovi ja Ameerika Ühendriikidest umbes 4000, selgus eile avaldatud valitsuse dokumendist. 

Maailma suurimaks spermapangaks peab end Taanis asuv Cryos ja lepinguta lahkumise korral ei saa britid sellest pangast kunstliku viljastamise tarbeks spermat importida.

Suurbritannias on spermadoonorite arv järsult langenud pärast 2005. aastal vastu võetud seadust, mille kohaselt kaotati doonorite õigus anonüümsusele. Seega on paljude paaride jaoks ainus võimalus kasutada imporditud spermat.

Lisaks spermale impordib Suurbritannia Euroopa Liidust ka väikese koguse munarakke ja embrüosid. Eelmisel aastal kokku umbes 500.

Kui Brexiti kõnelused ebaõnnestuvad, siis praegu sperma importimist reguleerivad Euroopa Liidu seadused Suurbritanniale enam ei kehti, teatas Briti valitsus. 

Suurbritannia viljastuskliinikud peavad sõlmima Euroopa Liidu asutustega uued kirjalikud kokkulepped. 

BBC raadiouudised vahendasid ühe Suurbritannia viljatusravikeskuse juhi kommentaari, kelle sõnul on paarid paanikas.

Tema kliinik impordib praegu spermat Taanist ja see võtab aega vaid ühe nädala. Ameerika Ühendriikidest importimine võtab aega kuni kolm kuud.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles