Itaalia rannavalvelaeval puhkes migrantide näljastreik

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahemerelt päästetud migrandid.
Vahemerelt päästetud migrandid. Foto: Libyan coast guard / AP/Scanpix

Paljud üheksandat päeva rannavalvelaeval lõksus olevat 150 migrandist alustasid reedel näljastreiki seoses Itaalia otsusega mitte lubada neid Sitsiilias maale, kui teised Euroopa Liidu liikmesriigid ei anna lubadust neid vastu võtta, teatasid võimud.

«Nad võivad teha seda, millesse iganes nad usuvad,» kirjutas Twitteris Itaalia siseminister Matteo Salvini.

Itaalia rannavalvealus Diciotti päästis migrandid 16. augustil inimsmugeldajate põhjavajuvast paadist Vahemere keskosas ning nüüd seisab laev juba päevi Sitsiilia Catania sadamas.

Opositsiooniline seadusandja senaator Davide Faraone ütles reedel, et Catania sadamaametnikud olid rääkinud talle pingetest laeval ja sellest, et migrandid on lõpetanud söömise.

Kolmteist noort last ja põdurat täsikasvanut evakueeriti Diciottilt draama algusjärgus. Kolmapäeval oli laevalt maale lubatud 27 teismelist.

Salvini on olnud paindumatu Itaalia populistliku valitsuse keeldumises lubada veel laeval viibivad 150 täiskasvanut maale vaid juhul, kui EL annab lubaduse asüülitaotlejaid vastu võtta.

Kõik peale 18 inimese laeval on eritrealased. Teised on pärit Somaaliast, Süüriast ja Sudaanist. Nad on rääkinud võimudele, et on pidanud mitmeid kuid ja isegi aastaid kannatama ebainimlikku kohtlemist Liibüa kinnipidamiskohtades, oodates võimalust smugeldajate paatidel sellest seadusetust riigist lahkuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles