USA veteransenaator John McCain lõpetas oma vähiravi (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Senaator John McCain.
Senaator John McCain. Foto: JONATHAN ERNST/Reuters/Scanpix

USA vabariiklasest veteransenaator John McCain, kes on möödunud aastast saadik vähiga võidelnud, otsustas oma ravi lõpetada, teatas eile tema perekond.

«Haiguse kulg ja vanuse armutu edenemine teevad otsuse. Oma tavapärase tahtejõuga on ta nüüd valinud ravi lõpetamise,» on öeldud perekonna avalduses.

Perekond tänas kõiki McCaini sõpru ja tuttavaid nende mure pärast ning tuhandeid teisi, kes hoiavad senaatorit meeles oma palvetes.

Senaatoril diagnoositi mullu glioblastoom, sama agressiivne ajukasvaja vorm, mis võttis 2009. aastal elu teiselt senati suurkujult Ted Kennedylt.

Järgmisel nädalal 82-aastaseks saav McCain on senatis veetnud enam kui kolm aastakümmet. Ta on ühtlasi ka sõjaveteran, kes on olnud aastaid Vietnamis sõjavangis.

McCaini kolleegid on juba kuid olnud valmis halvimaks pärast seda, kui Arizona senaator tõmbus avalikust elust tagasi vähi vastu võitlemiseks. Sellest hoolimata raputasid neid eilsed uudised. Harvaesineva ühtsustundega esitati austusavaldusi nii vabariiklaste kui ka demokraatide seast. 

McCaini karjäär Washingtonis tipnes ikoonilise figuurina senatis pärast kaht ebaõnnestunud presidendiks kandideerimist. Viimasel ajal on ta silma torganud president Donald Trumpi valjuhäälse kriitikuna.

Mais kutsus McCain üles kaassenaatoreid seisma vastu Gina Haspelile, kes oli Trumpi nominatsioon CIA direktori ametikohale. Selle peale lekkisid Valgest Majast toonase Trumpi assistendi Kelly Sandleri kommentaarid, kus ta olevat koosolekul nalja visanud, et McCain on niigi suremas. 

Juulis ütles McCain Trumpi ja Venemaa presidendi Vladimir Putini kohtumise kohta, et see oli kõige häbiväärsem käitumine Ameerika presidendi poolt mäletamisväärses ajas.

«On raske arvutada välja kahju, mida põhjustas president Trumpi naiivsus, eneseupitus, valede väidete üksüheseks pidamine ja sümpaatsus autokraatide vastu,» ütles McCain avalduses. «Aga on selge, et kohtumine Helsingis oli traagiline viga.»

Trump on varasemalt öelnud, et ei pea McCaini sõjakangelaseks, sest ta langes vangi. 

Seni ei ole ta esitanud ühtegi avaldust McCaini kohta, küll aga jõudis president eile kiita Kanye Westi ja Kim Kardashiani kui suurepäraseid inimesi, kes tõstsid tema toetusnumbreid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles