USA Atlandi laevastik alustas uuesti tegevust

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA mereväe operatsioonide ülem admiral John Richardson aprillis senati ees tunnistusi andmas.
USA mereväe operatsioonide ülem admiral John Richardson aprillis senati ees tunnistusi andmas. Foto: Capital Pictures/Scanpix

USA

USA merevägi tähistas reedel seitsme aasta eest laiali saadetud Atlandi laevastiku ametlikku taastamist.

Merevägi teatas mais 2. laevastiku taastamisest, mis etendas külma sõja aastatel võtmerolli operatsioonidega Põhja-Atlandil ning USA merejõudude toetamisega Vahemerel.

Kuuba raketikriisi ajal 1962. aastal võtsid Atlandi laevastiku alused saareriigi karantiini ning ei lubanud Nõukogude laevadel selleni jõuda.

Ühendriigid saatsid kulude kokkuhoiu saavutamiseks 2. laevastiku laiali 2011. aastal ning merevägi jagas selle personali ja riistvara teiste üksuste vahel.

"See on Ühendriikide ja selle mereväe dünaamiline vastus dünaamilisele julgeolekukeskkonnale," ütles mereväe operatsioonide ülem admiral John Richardson lennukikandja USS George H.W. Bush pardal peetud tseremoonial.

Admirali sõnul saab 2. laevastikust USA "teravik" Atlandi ookeanil, säilitades Ühendriikide üleoleku merel, mis omakorda viib riigi julgeoleku, mõju ja õitsengu tagamiseni üle kogu maailma.

Laevastik, mille peakorter asub Virginia osariigis Norfolkis, hakkab vastutama mereväeoperatsioonide eest USA idarannikul ning Põhja-Atlandi piirkonnas.

NATO on teatanud, et loob oma sõjalise juhtimisstruktuuri kaasajastamise raames kaks uut väejuhatust, millest ühe ülesanne on kaitsta merelisi kommunikatsiooniliine Euroopa ja Põhja-Ameerika vahel.

President Donald Trumpi valitsuse rahvuslikus julgeolekustrateegias nimetatakse riigi suurimateks ohtudeks Hiinat ja Venemaad ning viidatakse lisaks nende üha jõulisemale tegutsemisele ka püüdlustele töötada välja uusi relvi, nagu ülihelikiirusel relvad ja edasi arendatud torpeedod.

Vene lennukeid ja laevu on viimastel kuudel märgatud korduvalt Põhja-Atlandil USA NATO liitlaste õhuruumi ja territoriaalvete lähedal.

NATO ametnikud ütlesid 2017. aasta lõpus ka, et Vene allveelaevad uurivad Põhja-Atlandil merealuseid kaableid.

USA sõjavägi avas reedel Texase osariigis Austinis veel ühe väejuhatuse, mis tegeleb innovatsiooniga ning valmistumisega Venemaa ja Hiina uute relvade tõrjumiseks. Maaväe tulevikuväejuhatust hakkab juhtima nelja tärni kindral ja selles asub tööle umbes 500 tsiviilisikut ja sõjaväelast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles