Brasiilias vahistati 1100 naiste tapmist plaaninud inimest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinikud Rio de Janeiros.
Politseinikud Rio de Janeiros. Foto: Silvia Izquierdo / AP / Scanpix

Brasiilia politsei vahistas reedel üle riigi korraldatud suuroperatsiooni käigus 1100 kurjategijat, keda kahtlustati mõrvade kavandamises valdavalt naiste vastu.

Haarangud olid osa valitsuse jõupingutustest vastata vägivaldse kuritegevuse tõusule riigis. Neis osales umbes 6600 politseinikku üle kogu riigi.

Eile pärastlõunaks oli Brasiilia 17 osariigis vahi alla võetud 1027 täiskasvanut ja 75 teismelist, teatasid võimud. «Meie jaoks on tähtis elude kaitsmine ja eelkõige võitlus femitsiidi, selle kohutava ja vastuvõetamatu kuriteo vastu,» ütles avaliku julgeoleku minister Raul Jungmann.

Femitsiid tähendab soost tingitud tahtlikku rünnakut naiste vastu.

Hetkel on 14 inimesele esitatud konkreetselt süüdistus femitsiidis, 143 inimest said süüdistuse Maria de Penha järgi nimetatud seaduse järgi, mis võeti 2006. aastal vastu lähisuhtevägivalla karistuste raskendamiseks. 225 inimest arreteeriti mõrvasüüdistuse põhjal ja 224 narkootikumide käitlemise või ebaseaduslike tulirelvade omandamise pärast. 

Ministri sõnul on mõned kuriteod tõsisemad kui teised ning sellisteks võib pidada naistevastaseid kuritegusid.

Vabaühendus Brazilian Forum for Public Security teatas sel kuul avaldatud raportis, et naiste tapmine suurenes 2017. aastal riigis kuus protsenti. Femitsiidiks liigitas vabaühendus 1133 surma. Vägistamiste arv suurenes 2016. aastaga võrreldes kaheksa protsenti ja nende koguarvuks jäi 60 018 juhtumit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles