Soome kaitseministri sõnul on ajateenijatele taimetoidu pakkumine ideoloogiline toitmine (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome kaitseväe kindralleitnant Seppo Toivonen (keskel) vestleb USA sõduritega ühisõppusel Soomes.
Soome kaitseväe kindralleitnant Seppo Toivonen (keskel) vestleb USA sõduritega ühisõppusel Soomes. Foto: Lehtikuva / Reuters / Scanpix

Soome sõjaväe otsus hakata kaks korda nädalas sõduritele pakkuma taimetoitu on ajanud tagajalgadele kaitseministri Jussi Niinisto, kelle sõnul on see ideoloogiline otsus, mis nõrgestab nende kaitsevõimekust. 

Kaitsevägi tegi sellise otsuse, et tõsta teenistujate tervislikkust ja vähendada lihatootmise keskkonnamõjusid globaalsele soojenemisele. 

Aga kaitseminister Niinisto rahvuslikust Sinise Tuleviku erakonnast on sammust hämmingus ja ütleb, et teda ei informeeritud enne otsuse vastuvõtmist.

«Selline sunnitud toitmine näib olevat ideoloogiline otsus. On vana ütlemine, et armee marsib oma kõhu peal. Mitte ükski armee ei saa võidelda läätsesupi või lillkapsapüree peal,» ütles Niinisto Aamulehti ajalehele.

Soomes on kuni üheaastane ajateenistus kohustuslik kõikidele meestele. 

Niinisto palus kaitsejõududel esitada raporti otsuse asjaoludest ja selleni jõudmisest.

Kaitseministri koduerakond Sinine Tulevik jäi paremtsentristlikusse valitsusse eelmisel aasta pärast seda, kui see lõi lahku valitsusest minema löödud Põlissoomlaste parteist. 

Paljudes Soome koolides pakutakse ühel päeval nädalas taimetoitu. Armee sõnul on nad järgemööda suurendanud taimetoidu valikut.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles