USA: EL-i abipakett Iraanile annab ajatollale rohkem raha korraldada Euroopas palgamõrvu (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brian Hook.
Brian Hook. Foto: ROD LAMKEY / AFP / Scanpix

Euroopa Liidu abipakett Iraanile saadab (Teheranile) vale sõnumi valel ajal, teatas USA välisministeerium eile.

EL-i 20,7 miljoni dollari (17,8 miljoni euro) suurune pakett taastab režiimi võimekuse eirata oma rahva vajadusi ning halvab sisulised poliitikamuutused, sõnas USA eriesindaja Iraanis Brian Hook eilses avalduses.

«Rohkem raha ajatolla käes tähendab rohkem raha korraldada nendes samades Euroopa riikides palgamõrvu,» ütles ta.

Iraani rahvas seisab silmitsi väga reaalse majandusliku survega, mille on põhjustanud nende valitsuse korruptsioon, halb juhtimine ja suured investeeringud terrorismi ja väliskonfliktidesse, lisas ta.

USA ja Euroopa Liit peaksid tegema koostööd, et leida kestvaid lahendusi, mis tõeliselt toetavad Iraani rahvast ja teevad lõpu regionaalse ja globaalse stabiilsuse ohtu seadmisele režiimi poolt, ütles USA ametnik.

EL teatas Iraani abipaketist neljapäeval. See on Brüsseli sõnul mõeldud projektide tarbeks, mis toetavad püsivat majandusliku ja sotsiaalset arengut. Pakett sisaldab vahendeid erasektori väljaarendamiseks, teatas Euroopa Komisjon.

Tegemist on esimese maksega suuremast, 50 miljoni euro suurusest paketist, mis on suunatud määrava tähtsusega majanduslike ja sotsiaalsete väljakutsetega toimetulemiseks, lisas EL avalduses.

«(Raha) on osa taaskäivitatud koostööst ja läbikäimisest Euroopa Liidu ja Iraani vahel pärast Ühise Kõikehõlmava Tegevuskava (JCPOA - tuumaleppe) lõpule jõudmist,» teatas Brüssel.

Pärast Iraani tuumaleppest välja astumist 2015. aastal, kehtestas Washington augustis Teherani suhtes taas sanktsioonid ning hoiatas teisi riike majanduskoostöö eest Islamivabariigiga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles