Brexiti-järgne Suurbritannia plaanib arendada oma satelliitsüsteemi (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neli Galileo sateliiti orbiidile viinud Ariane 5 rakett tõusis üles Euroopa Kosmosekeskusest Prantsuse Guajaanast 25. juulil.
Neli Galileo sateliiti orbiidile viinud Ariane 5 rakett tõusis üles Euroopa Kosmosekeskusest Prantsuse Guajaanast 25. juulil. Foto: AFP / Scanpix

Suurbritannia hakkab välja töötama uut satelliitnavigatsioonisüsteemi, kui pärast Brexitit piiratakse Ühendkuningriigi ligipääsu muu hulgas tundlikku julgeolekuinformatsiooni edastavale Euroopa Liidu satelliitsüsteemile Galileole.

10 miljardit eurot maksvat Galileo süsteemi arendatakse USA globaalse positsioneerimise süsteemi (GPS) kõrval. Nüüd on sellest saanud lõhe Suurbritannia ja ELi vahel, mis on hakanud viima ellu Ühendkuningriiki välistavat poliitikat. 

Briti rahandusminister Philip Hammond on nandud loa eraldada kuni 100 miljonit naela (110 miljonit eurot), et uurida võimalusi Brexiti-järgse satelliidisüsteemi rajamiseks. Ametlik teadaanne sellest tuleb järgmisel nädalal, vahendas Sunday Telegraph.

Briti valitsuse energia- ja tööstusstrateegiaga tegelev osakond ei soostunud kommentaari andma.

Euroopa Komisjon on hakanud Suurbritanniat ja selle ettevõtteid kõrvale jätma tundlikust Galileo tööst enne riigi lahkumist Euroopa Liidust, mis peaks juhtuma seitsme kuu pärast.

Euroopa Liit on öelnud, et Suurbritannia saab edasi kasutada Galileo avatud signaali, aga Ühendkuningriigi sõjaväel ei anta enam ligipääsu sateliidi krüpteeritud andmetele, kui süsteem arendatakse välja kasutuskõlblikuks.

Suurbritannia sõnul soovivad nad sellisel juhul saada tagasi Galileo arendamiseks kulutatud raha, mis võib olla kuni 1,1 miljardit eurot. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles