Peapiiskop: paavst oli kardinali ahistamisloost teadlik (9)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst lennukis ajakirjanikega vestlemas.
Paavst lennukis ajakirjanikega vestlemas. Foto: POOL / REUTERS

Paavst Franciscus ei soovinud eile eraldi kommenteerida ajakirjanike küsimust Vatikani endise ametniku kirja kohta, kelle arvates ignoreeris ta seksuaalse ärakasutamise süüdistusi USA kardinali Theodore McCarricki osas, kes eelmisel kuul tagasi astus.

«Mul pole selle kohta sõnagi öelda. Ma arvan, et mu avaldused rääkisid ise enda eest,» ütles paavst lennukis tagasiteel Iirimaalt Vatikani.

Vatikani endine USA suursaadik peapiiskop Carlo Maria Vigano avaldas eile kirja, milles ta väidab, et paavst teadis vähemat 2013. aasta suvest alates McCarricki vastastest süüdistustest.

Iirimaal visiidil viibinud paavst Franciscus palus pühapäeval Jumala andestust vaimulike seksuaalkuritegude ja katoliku kiriku rolli eest neis. Iirimaa lääneosas Knocki pühamut külastades nõudis tõe ja õigluse jaluleseadmiseks kindlat ja otsustavat tegutsemist.

Üleeile kohtus paavst vaimulike ja kiriku kuritegude ohvritega, eile pidas kirikupea Dublinis missa.

Franciscus rahuldas juulis kardinal McCarricki tagasiastumisavalduse kardinalide kolleegiumist, mille tõi kaasa McCarricki arvatav osalus seksuaalse väärkohtlemise skandaalis. 88-aastance McCarrick on olnud USA katoliikliku kiriku üks tuntuimaid liikmeid. Ta on varasem Washingtoni peapiiskop.

Tegu on ka esimese kardinaliga lähiajaloos, kes on kaotanud oma punase mütsi ja tiitli. Kuigi ka varem on kirik distsiplineerinud ohvreid seksuaalselt väärkohelnud kardinale, ei ole nad seni kardinalide kolleegiumist lahkunud. Sellega seotult on nad säilitanud austava «teie eminents» pöördumise. 

Süüdistused McCarricki vastu tõstatati juunis. Samal ajal on seksuaalse väärkohtlemise skandaali haaratud Tšiili katoliiklik kirik.

Paavst Franciscus võttis endise kardinali tagasiastumisavalduse vastu vaid mõni tund pärast selle esitamist. Paavst tagandas McCarricki ühtlasi avalikust õpetajaametist. See tähendab, et McCarrick jääb preestriks, aga ta võib missat pidada üksnes eraviisiliselt.

Samuti käskis paavst tal tõmbuda eraldatusse ning täita elu palvete ja paastuga seni, kuni kanooniline õiguskohus süüdistusi uurib. Vatikani kõneisik ütles, et paavst soovis saata tugeva signaali, et kõrge ametikoht ei ole enam kilbiks seksuaalse väärkohtlemise karistamatuse eest.

Eelmisel kuul tunnistasid Ameerika kirikuametnikud, et kaebus, mille järgi McCarrick väärkohtles 16-aastast poissi peaaegu viiskümmend aastat tagasi, on usaldusväärne ja tõestatav. Selle peale tuli esile teine isik, kelle ütluste järgi väärkohtles McCarrick teda, kui ta oli 11-aastane. Mitmed mehed on öelnud, et McCarrick sundis neid temaga magama New Jersey rannamajas ajal, kui nad täiskasvanult õppisid preestritiitli saamiseks seminariõppes.

McCarrick on öelnud, et ta ei mäleta teismelise poisi väärkohtlemist viiskümmend aastat tagasi. Ta pole kommenteerinud teisi kaebusi.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles