Van Rompuy: leppeta lahkumine võib Ühendkuningriigi lõhki ajada (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herman Van Rompuy Euroopa Ülemkogu presidendina 2013. aastal.
Herman Van Rompuy Euroopa Ülemkogu presidendina 2013. aastal. Foto: Kerim Okten / PA Wire/Press Association Images / Scanpix

Leppeta Euroopa Liidust lahkumine võib Ühendkuningriigi lõhki ajada, hoiatas endine Euroopa Ülemkogu president Herman Van Rompuy.

Varasem Belgia peaminister ja 2009. kuni 2014. aastani Ülemkogu juhtinud Rompuy ütles Observerile, et tema arvates on Ühendkuningriigi valitsuse ähvardused lahkuda EL-ist ilma leppe sõlmimiseta osaks uuest hirmutamistaktikast. Presidendi sõnul Euroopa Liiduga selline käitumine ei toimi. Ta hoiatas, et selline tulemus tõstaks taas päevakorda iseseisva Šotimaa saavutamise püüdlused.

«Leppeta lahkumine ei ole probleem ainult Ühendkuningriigi või Brüsseli jaoks,» ütles ta. «See on samuti Ühendkuningriigi jaoks eksistentsiaalne oht. Võib arvata, et leppeta lahkumisel oleks suur mõju ja tekitaks muret mõnes piirkonnas. Šotimaast rääkides, siis sel võiks olla tagajärgi neile ja teistele.»

President lisas juurde, et võib tekkida olukord, kus liitu jäänud 27 liikmesriiki muutuvad rohkem ühtseks ja Ühenkuningriik vähem ühtseks. Van Rompuy sõnul on leppeta lahkumise propageerimine selline natsionalistik retoorika, mis kuulub teise ajastusse.

Nicola Sturgeon.
Nicola Sturgeon. Foto: POOL / REUTERS

Šotimaa minister Nicola Sturgeon on varasemalt öelnud, et leppeta lahkumine oleks katastroof. Šotimaa toetas Euroopa Liitu jäämist ülekaalulukalt 62 protsenti 38 protsendi vastu. Arvamusküsitlused ütlevad siiski, et Brexit ei ole tugevalt mõjutanud iseseisvusmeeleolusid Šotimaal.

Ühendkuningriigi peaminister Theresa May on korduvalt öelnud, et leppeta lahkumine on parem kui halb lepe. Analüütikud ei ole temaga nõus, sest see muudab ennustatamatuks Brexiti-järgse Suurbritannia majandusliku ja poliitilise olukorra. 

Brexit on kaasa toonud kodusõja konservatiivses tooride parteis. Kümned tooridest parlamendisaadikud on valmis kasutusele võtma radikaalseid meetmeid, et vältida leppeta lahkumist. Teiselt poolt on parteis nimekad kujud, kes süüdistavad Mayd Brexiti lahjendamises ja kelle jaoks järsk suhete katkestamine Euroopa Liiduga on ainuvõimalik valik. Briti parlament ei ole suutnud Brexiti küsimuses koostööd luua.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles