Muelleri ring Trumpi ümber tõmbub koomale (18)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: Evan Vucci / AP / Scanpix

Eelmisel nädalal lahvatasid USA presidendi Donald Trumpi ümber mitmed skandaalid, mis tipnesid looga, mille järgi tabloidleht National Enquirer oli ostnud eksklusiivõigused uksehoidja loole Trumpi abieluvälisest lapsest plaaniga mitte kunagi sellest kirjutada.

Ükshaaval hakkasid kokku langema lülid Trumpi kaitserõngas. Esimesena tuli teisipäeval teade, et Trumpi endine advokaat Michael Cohen on tunnistanud end süüdi kampaania rahastusreeglite rikkumises.

Coheni sõnul oli ta maksnud kahele naisele, kelleks meedia sõnul on pornostaar Stormy Daniels ja Playboy modell Karen McDougal, kokku üle kahesaja tuhande euro, et saavutada nende vaikimine presidendikandidaadile häbiväärsetes lugudes.

Mõlemad naised on väitnud, et neil oli Trumpiga afäärid. Kriitilise asjaoluna ütleb Cohen, et vaikimisraha maksti Trumpi suunitlusel ja eesmärgiga mõjutada presidendivalimisi.

See muudaks vaikimisraha maksmise kampaaniareeglite rikkumiseks.

Üksik meelavaldaja Paul Manaforti otsuse tegemise ajal kohtumaja ees.
Üksik meelavaldaja Paul Manaforti otsuse tegemise ajal kohtumaja ees. Foto: Win McNamee / AFP

Vaid mõned tunnid pärast Coheni ülestunnistust mõisteti rahapettuses kohtus süüdi Trumpi endine kampaaniajuht Paul Manafort. Manafort on seni keeldunud Trumpi vastu tunnistuse esitamisest.

Sõbrad võtavad vastu immuniteete

Paar päeva hiljem teade, et Trumpi pikaaegne sõber ja American Media Inc korporatsiooni tegevjuht David Pecker on saanud prokuratuurilt immuniteedi. Pecker sai puutumatuse vastutasuks selle eest, et ta annaks uurijatele üksikasju naistele tehtud maksete eest.

Peckeri puutumatus pani kihama sotsiaalmeedia. Esitati väiteid, et prokurörid usuvad, et Peckeri valduses olev informatsioon on väärt talle immuniteedi andmist. Seega arvab prokuratuur, et nad on kindlatel jälgedel.

Samuti toodi välja, et American Media Inc korporatsioon on võlgades ja Peckeri süüdi mõistmine oleks tõenäoliselt kaasa toonud kompanii tegevuse lõpetamise.

Sellepeale selgus, et immuniteedi eest teeb prokuratuuriga koostööd ka Trump Organizationi finantsjuht Allen Weisselberg. 

Weisselberg on üksikasjadeni kursis Trumpi äriasjadega. Ta töötas juba presidendi isa, Fred Trumpi jaoks, olles 1970. aastatel perefirmas raamatupidaja. 

Võimalus, et Weisselberg hakkab vastama prokuröride küsimustele kujutab presidendile uut ohtu. Varasemalt on Trump hoiatanud, et tema äri uurimine Venemaaga mitte-seotud tegevuses oleks Muelleri jaoks punase joone ületamine. Trump ei ole siiski avaldanud, mida ta teeks, kui Mueller ta sellisesse olukorda paneb. 

Sessions süüdlaseks

Mõlemad koostööle minekud on valus löök president Trumpile, kes on tuntud oma tahtmise poolest nõuda lähiringilt täielikku lojaalsust.

President valas oma pahameele Twitteris välja peaprokurör Jeff Sessionsi peale. Sessions on ammu olnud Trumpil hambus oma soovimatusega takistada erinõunik Robert Muelleri uurimist.

Trump tegi Sessionsile etteheiteid, et ta ei mõista, mis tema all toimub ja Muelleri uurimisega varjatakse tegelikku korruptsiooni.

Seif Trumpi materjaliga

Trumpi biograaf Michael D'Antonio sõnul võib president olla üllatunud, et nüüd, Valges Majas, on tal sõprade ja töötajate üle vähem kontrolli kui varasemalt. «See peab teda lihtsalt hämmastama. Ta istub Otsuste Laua taga ja võib vajutada nuppu ja saada Coca-Cola, aga ta ei saa kontrollida Michael Cohenit,» ütles autor.

Avalikkusele lekkis, et Peckeri omanduses olev National Enquireri uudisteleht oli ostnud eksklusiivõigused Trumpi lugudele, mida nad ei plaaninud kunagi avaldada. 

Tabloidleht National Enquirer.
Tabloidleht National Enquirer. Foto: JUSTIN SULLIVAN / AFP

Selgus, et toimetusel oli seif, kuhu nad ladustasid Trumpiga seotud materjale. Sinna hulka kuulusid ka teated naistele makstud vaikimisrahast. 

Kas Trumpil on abieluväline laps?

Samuti tuli välja lugu Trump Toweri uksehoidjast, kes oli National Enquirerile müünud loo, mille järgi Trump sai majapidajaga lapse. Uksehoidja Dino Sajudin sõlmis American Media Inc (AMI) kompaniiga leppe, mille järgi ta ei tohtinud toimunu üksikasju avaldada mitte kellelegi.

Manhattanil asuv Trump Tower. 
Manhattanil asuv Trump Tower. Foto: Spencer Platt / AFP

Olulise detailina on lepingus kirjas, et AMI maksab allikale üksnes siis, kui nad loo avaldavad. On aga tõsiseltvõetavaid kahtlusi, et neil ei olnud kunagi plaani seda teha. Samasugust taktikat kasutasid nad 2016. aasta presidendivalimiste eel, kui proovisid vaiba alla lükati presidendikandidaat Trumpi kompromiteerivaid lugusid.

Nüüd on AMI Sajudini lepingu tingimustest vabastanud.

Sajudini sõnul ei tohtinud ta ametikohal olles varasemat majapidajat kritiseerida tema kunagise suhte tõttu Trumpiga, mille tulemuseks oli laps. Sajudini väiteid abieluvälise lapse kohta ei ole seni veel tõestanud ükski sõltumatu meediaagentuur. 

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles