Saksa välisminister: Euroopa peab täitma USA-st jäänud tühikud (8)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigipäeva hoone Berliinis.
Riigipäeva hoone Berliinis. Foto: JOHN MACDOUGALL/AFP

Saksa välisministri sõnul  peab Euroopa peab täitma tühikud, mille on põhjustanud USA, loobudes mitmetesse rahvusvahelistesse organisatsioonidesse ja maailma võtmepiirkondadesse raha ja diplomaatiaga panustamast.

Heiko Maas ütles esmaspäeval Saksa diplomaatide iga-aastasel kohtumisel Berliinis, et Euroopa peab suurendama oma poliitilist ja rahalist kaalu ÜRO-s ja Maailma Kaubandusorganisatsioonis, mis mõlemad on pärast USA presidendi Donald Trumpi ametisseastumist Washingtoni surve alla jäänud.

Ta ärgitas Euroopat hoogustama oma tegevust Lääne-Balkanil, Lähis-Idas ja Aafrikas, hoiatades, et «sõja, vaesuse ja sunnitud ümberasumise eest» .... tuleb maksta eurooplastel.

Maas kaitses rahvusvahelist lepet Iraani tuumaprogrammi peatamiseks, hoolimata Trumpi otsusest sellest taganeda. Ta ütles, et kuigi Euroopa peab püüdma suhted Ühendriikidega taas tasakaalu viia, ei saa kunagi olla «sihiks Euroopa ennekõike».

Samal üritusel kõnelnud Kanada välisminister Chrystia Freeland kirjeldas praegusi Atlandi-üleseid suhteid kui keerulisi.

«Maailm vajab täna tõesti tugevat Euroopat, praegu rohkem kui kunagi varem,» lausus ta, viidates ohtudele, mida kujutavad demokraatlikele maadele autoritaarsed riigid hästirahastatud propaganda ja luureoperatsioonidega ning kodumaised äärmuslased, nagu valge rassi üleoleku pooldajad.

«Liberaalsel demokraatial on aeg vastulöök anda,» märkis Freeland, lisades, et üks valitsuste ees seisev tähtis ülesanne on anda kindlust oma kitsikuses keskklassile.

Viidates Kanada ja Saudi Araabia vaidlusele seoses Ottawa kriitikaga naisaktivistide vahistamise suhtes, ütles Freeland end lootvat Saksamaa toetusele.

«Kanada astub alati välja inimõiguste eest kogu maailmas, sealhulgas naiste õiguste eest, isegi kui meile soovitatakse tegelda oma asjadega, või öeldakse, et selliseid teemasid tuleb arutada eraviisiliselt, liidrite vahel, suletud uste taga,» ütles ta.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles