Netanyahu näeb teed rahuni palestiinlastega suhetes araabiamaadega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu. Foto: AP/Scanpix

Iisraeli peaministri sõnul näeb ta teed rahuni palestiinlastega läbi suhete normaliseerimise araabiamaadega, mis nagu temagi riik seisavad silmitsi üha enesekindlama Iraaniga.

"Paljud Araabia riigid näevad nüüd Iisraelis mitte vaenlast, vaid tähtsat liitlast Iraani agressiooni tõrjumisel," ütles peaminister Benjamin Netanyahu esmaspäeval eetrisse läinud usutluses Leedu ringhäälingule LRT.

"See on loonud normaliseerimise, mis võib viia rahuni. Ma usun, et kui meil on rahu laiema Araabia maailmaga, aitab see saavutada rahu palestiinlastega," ütles ta intervjuus, mis salvestati tema pühapäeval lõppenud visiidi ajal.

Iisraelil on rahulepped vaid kahe Araabia riigi - Egiptuse ja Jordaaniaga, teised on nõudnud ametlike suhete sisseseadmise eeltingimusena kokkulepet palestiinlastega.

Varem sel aastal kinnitas Saudi Araabia kuningas Salman palestiinlastele vankumatut toetust, kui kroonprints Mohammed bin Salman oli andnud märku muutustest kuningriigi lähenemises.

Prints Mohamed ütles aprillis antud usutluses, et iisraellastel nagu palestiinlastelgi on õigus omaenda maale.

Nii Iisrael kui Saudi Araabia on vastu Iraani tuumaleppele ning on nõudnud karmimaid samme Iraani mõju laiendamise vastu Lähis-Idas.

Juulis sarjasid saudid vastuolulist uut seadust, mis defineerib Iisraeli juudi rahvusriigina, öeldes, et see põlistab rassilise diskrimineerimise palestiinlaste vastu.

Araablastest kodanikud moodustavad Iisraeli enam kui kaheksast miljonist elanikust umbes 17,5 protsenti.

Iisraeli uue seaduse mõistis hukka ka kuueliikmeline Pärsia Lahe Koostöönõukogu, kuhu kuuluvad Saudi Araabia, Bahrein, Kuveit, Omaan, Katar ja Araabia Ühendemiraadid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles