Ligi pooled venemaalastest ei lubaks mustlasi riiki (8)

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Vene rahvuslaste marss.
Vene rahvuslaste marss. Foto: Maksim Šemetov / Reuters / Scanpix

Ligi pooled Venemaa elanikest ei soovi oma riigis näha mustlasi ja kolmandik Aafrika-päritolu ning Kesk-Aasia riikidest pärit inimesi, kolmveerand Venemaa elanikest peab vajalikuks võõrtööjõule karmimate piirangute kehtestamist, selgub sõltumatu keskuse Levada uuringust.

43 protsenti Venemaa elanikest ei soovi oma riiki lubada mustlasi, 33 protsenti aafriklasi, 30 protsenti Kesk-Aasia riikide inimesi ja 27 protsenti tšetšeene ning sama palju hiinlasi, selgub Levada juulis korraldatud ning täna avaldatud uuringust. Ukrainlasi ei soovi oma riigis näha 22 protsenti ja juute 15 protsenti Venemaa elanikest.

Uuringu kohaselt on 32 protsenti Venemaa elanikest samas valmis sallima juute Venemaa elanikena ning 13 protsenti oleks valmis olema nendega naabrid. 31 protsenti peab normaalseks, et Venemaal elavad tšetšeenid, 29 protsenti tolereerib ukrainlasi, 23 protsenti salliks mustlasi ning 20 protsenti salliks hiinlasi. 19 protsenti sallib Venemaa elanikena Kesk-Aasia riikidest pärit inimesi ja 17 protsenti aafriklasi.

Kaheksa protsenti küsitletutest ei soovi Venemaal näha ühtegi võõramaalast, 28 protsenti ei seaks võõramaalastele mingeid piiranguid riigis elamiseks. Samas leidis 67 protsenti uuringus osalenutest, et valitsus peaks võõrtööjõule kehtestama senisest karmimad piirangud, 14 protsenti leidis aga, et võõrtöölisi tuleks senisest lihtsamalt Venemaale lubada.

Võõramaalaste suhtes on sallivamad suurlinnade elanikud ja konservatiivsemad väikeste linnade ja asulate elanikud.

Levada küsitles 1600 Venemaa täiskasvanud elanikku juulis ja avaldas tulemused täna.

Märksõnad

Tagasi üles