Video: Iraanis tekkis maasse hiiglaslik auk (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraanis tekkinud hiiglaslik pinnasesüvik.
Iraanis tekkinud hiiglaslik pinnasesüvik. Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Põuast vaevatud Iraani lääneosas tekkis maa sisse ootamatult ühe ruutkilomeetri suurune ja 60 meetri sügavune auk.

Hamadani provintsis vaid kilomeetri kaugusel 2000 elanikuga Kerdabadi külast vajus maapind ootamatult sisse ning liivase välja asemel haigutas maapinnas ligi 60 meetri sügavune auk.

Olukorra muudab ebameeldivaks tõik, et auk tekkis vaid kilomeetri kaugusel 2000 elanikuga asulast ning mõne kilomeetri kaugusel jõujaamast ning suurest riiklikust maanteest.

Augu tekkimist näinud karjus kirjeldas olukorda järgmiselt: «Kell oli umbes kolm päeval ja süvik avanes minust vaid 20 meetri kaugusel. Järsku kuulsin ma imelikku sügavat heli ja nägin mulda õhku paiskumas. Ühel hetkel ei olnud seal kohas auku, järgmisel juba oli. Külaelanikud on nüüd hirmul – mis siis, kui see uuesti juhtub ja sel korral külas sees? Me palume võimudel asjale lahendus leida.»

Tegu ei ole esimese korraga, mil selline asi piirkonnas juhtus. Kahe aastakümne jooksul on Kabudrahangi maakonnas tekkinud juba 13 hiiglaslikku süvikut. Seni ei ole ükski neist asulaid mõjutanud, kuid mõned neist on tekkinud üsna inimasustuse lähedal.

«Sellised süvendid tekivad maapinna all asuvate tühimike tõttu, kuhu pinnas sisse variseb. Tavaliselt tekivad need settekivimite piirkonnas nagu kaltsium või lubjakivi. Varingute tekkimisel on mitmeid looduslikke ja inimtekkelisi põhjuseid. Looduslikeks põhjusteks on suure veehulga uhtetegevus või lihtsalt raskuse kogunemine. Inimtekkeliste põhjuste hulka kuulub aga pinnavee liigne tarbimine, mis nõrgendab kivimite struktuuri, samuti kõrge PH-tasemega jäätmete sattumine piirkonda, mis lahustab kaltsiumit ja lubjakivi,» selgitas Iraani geoloogiliste ohtude ja keskkonna osakonna juhataja Amir Shemshaki.

«Kabudrahangi maakonnas on tegureid mitu: liigne põhjavee tarbimine, kõrge PH-tase ning lubjakivist koosnev pinnas, mis mureneb kergesti,» lisas Shemshaki.

Hamadani provintsi veevärgi sõnul on maakonnas vähemalt tuhat ebaseaduslikku kaevu, millega kastetakse 120 000 hektarit põllumaad. Sellega on vähendatud 20 aastaga põhjavee taset 40 meetri võrra.

Iraani klimatoloogi Nasser Karami sõnul on Iraan viimase 50 aasta jooksul kasutanud ära 70 protsenti oma põhjavee varudest, mille kogunemiseks kulus miljon aastat.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles