NATO: Vene Vostok-2018 õppusel harjutatakse ulatuslikku konflikti (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene armee õppused.
Vene armee õppused. Foto: Alexandr Demiantšuk/TASS/Scanpix

Venemaa kesk- ja idaosas järgmisel kuul korraldataval suurõppusel Vostok-2018 harjutatakse ulatuslikku konflikti, ütles NATO kõneisik Dylan White teisipäeval.

Allianss jälgib regulaarselt Venemaa sõjalisi õppusi ja teeb seda ka Vostok-2018 puhul, sõnas ta.

«Kõikidel riikidel on õigus oma relvajõududega harjutada, kuid on oluline, et seda tehakse läbipaistval ja etteaimataval viisil,» ütles White vastuseks Interfaxi palvele kommenteerida NATO suhtumist eelseisvasse Vene suurõppusesse, millel osalevad ka Hiina ja Mongoolia.

NATO ja Venemaa teavitasid teineteist sõjalistest õppustest NATO-Vene nõukogu kohtumisel mais. Sel kohtumisel teavitas Venemaa ka õppusest Vostok-2018 ja märkis, et see saab olema suurem kui Vostok-2014, ütles White.

«Vostok demonstreerib Venemaa fookust ulatusliku konflikti harjutamisele,» lisas ta.

«Viimastel aastatel oleme näinud olulist sõjalise kohaloleku kasvu, seal hulgas Läänemere ja Musta mere piirkonnas ning Vahemerel. Veelgi enam, Venemaa on näidanud tahet kasutada sõjalist jõudu oma naabrite, näiteks Ukraina ja Gruusia vastu,» ütles NATO kõneisik.

«Liitlaste sõjalised atašeed Moskvas on kutsutud vabatahtlikult jälgima õppust. Seda pakkumist kaalutakse,» sõnas ta.

White juhtis tähelepanu asjaolule, et õppus leiab aset väljaspool Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) territooriumi, mis lõpeb Uuralitega. Seega ei ole Venemaal kohustust OSCE riikidele õppusest teada anda või kutsuda sinna selle organisatsiooni vaatlejaid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles