Brasiilia saatis Venezuela piirile korda tagama sõjaväe lisajõud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõjaväepatrull Pacaraimas.
Sõjaväepatrull Pacaraimas. Foto: Nacho Doce / REUTERS

Brasiilia president Michel Temer teatas teisipäeval, et allkirjastas käsu, millega saadetakse armee lisajõud Venezuela piirile "tagama seadust ja korda".

Brasiilia teavitas juba möödunud nädalal, et saadab piirile sõdurid hoidmaks suurem konflikt olukorras, kus piirilinna Pacaraima elanikud ajasid Venezuelast saabunud immigrandid nende ajutistest laagritest välja.

Viimase kolme aasta jooksul on Venezuelas valitseva majandus- ja poliitilise kriisi eest Brasiiliasse põgenenud kümned tuhanded inimesed.

Olukord läks piirialal pinevaks nädal tagasi, kui Pacaraimas peksti ja rööviti kohalikku kaupmeest. Pacaraimas elab tänavatel umbes 1000 Venezuela immigranti. Linnaelanikud kahtlustavad sisserändajaid.

Seejärel ründasid kohalikud kahte suuremat immigrantide laagrit ja panid nende asjad põlema, mis sundis venezuelalasi üle piiri kodumaale tagasi põgenema. Kõlasid lasud ja löödi sisse poodide vaateaknaid.

Roraima osariigi kuberner Suely Campos esitas palve piir ajutiselt sulgeda ja "kuritegevuse kasvu tõttu" julgeolekujõududele täiendust tuua. Avaliku julgeoleku ministeerium lubas seepeale saata piirkonda 60 sõjaväelast.

Temer ei täpsustanud teisipäeval Roraimasse saadetavate lisasõdurite arvu, kuid kaitseminister Joaquim Silva e Luna kinnitas, et väed on piiril juba kohal.

Julgeolekuminister Sergio Etchegoyen avaldas samuti arvamust, et Brasiilia peab astuma samme migrandivoolu ohjeldamiseks ja kohalike inimeste turvalisuse tagamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles