McCaini hauatagune ninanips Trumpile: matustel peab kõne Barack Obama (5)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John McCain ja Barack Obama 2008. aasta presidendivalimistel.
John McCain ja Barack Obama 2008. aasta presidendivalimistel. Foto: JIM BOURG / REUTERS

Ajuvähiga võitluse kaotanud Arizona osariigi senaator John McCain, kes enne surma oma matused detailideni ära planeeris, valis isiklikult välja juhid, kes tema mälestusteenistusel võiksid esineda. Näiteks valis ta välja oma kaks endist rivaali - Barack Obama ja George W. Bushi.

Barack Obama sai aprillis ootamatu telefonikõne McCainilt: «Mul on üks nüri küsimus - kas sa peaksid minu matustel kõne?»

2008. aasta presidendivalimistel McCainiga kõvasti rivaalitsenud ning teda võitnud Barack Obama ütles pärast senaatori surma, et neid ühendas truudus Ameerika ideaalidele.

McCaini teine edukas vastane vabariiklaste presidendikandidaadi kohale 2000. aastal George W. Bush nimetas oma endist rivaali «sügavate tõekspidamistega inimeseks ja patrioodiks selle sõna kõrgeimas tähenduses».

Oma viimasel päeval on McCain mõelnud kõigele - viimase ninanipsuna Vladimir Putinile ja Donald Trumpile, on McCain valinud üheks oma kirstukandjaks Vene dissidendi Vladimir Kara-Murza. Sellega soovis senaator ilmselt näidata on arvamust Trumpi ja Putini «liiga mugavatest» suhetest.

Laupäeval möödub matuserongkäik Vietnami sõjaveteranide memoriaalist suundub Washingtoni katedraali, kus mälestustalitusel peavad kõne ekspresidendid George W. Bush ja Barack Obama.

President Donald Trump mälestustalitustel ei osale. McCain asus Trumpi teravalt kritiseerima pärast seda, kui avalikustati kurikuulus helisalvestus, kus presidendikandidaat kiitleb naiste genitaalide krabamisega. 

McCain palus enne oma surma, et Valget Maja esindaks mälestustalitlusel asepresident Mike Pence. See oli selge vihje, et Trump ei ole matustele oodatud.

Trump on varasemalt öelnud, et ei pea McCaini sõjakangelaseks, sest ta langes vangi. «Mulle meeldivad inimesed, kes ei lange vangi,» ütles Trump 2015. aastal.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles