Üllatus: Saksa linna püstitati hiiglaslik Erdoğani kuju (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erdogani kuju Wiesbadenis.
Erdogani kuju Wiesbadenis. Foto: Ralph Orlowski / Reuters / Scanpix

Saksamaa Wiesbadeni linna elanikke tabas ebameeldiv üllatus, kui esmaspäeval püstitati sinna nelja meetri kõrgune Türgi president Recep Tayyip Erdoğani kuju.

Kuju püstitati linna Deutschen Einheiti (Saksa ühtsuse) väljakule. Erdoğani kujutati tõstetud parema käega. See poos meenutas Iraagi diktaatori Saddam Husseini kuulsat kuju, mille USA väed 2003. aastal Iraaki tungides maha võtsid.

Saksamaa vastu vaenulikult meelestatud Erdoğani Saksamaal ei armastata ning seda oli ka Wiesbadenis näha, sest kuju kaeti kiirelt ropu grafitiga.

Kohalikud võimud otsustasid kuju maha võtta, sest nende sõnul polnud võimalik selle turvalisust tagada. Eile hilisõhtul eemaldati nelja meetri pikkune kullatud Erdoğan päästeautode abil.

Eile õhtul eemaldasid päästjad kullatud Erdogani.
Eile õhtul eemaldasid päästjad kullatud Erdogani. Foto: Michael Schick / imago/Scanpix

Tegu oli kunstiteosega, mis püstitati Wiesbadeni biennaali raames. Samas tehti seda ilma linnavõimude heakskiidu ja teadmiseta, ütles üks ametnik uudisteagentuurile DPA. Sel aastal toimuva kunstifestivali motoks on «halvad uudised».

«Saime kõnesid mitmetelt segaduses elanikelt - inimeste jaoks polnud selge, et tegu oli osaga biennaalist,» ütles linnavalitsuse kõneisik. Kohalik ajaleht Wiesbaden Kurier teatas, et linnavõim oli kujule küll heakskiidu andnud, aga ei teadnud, et püstitatakse just Erdoğani kuju.

Avalik-õiguslik telekanal ZDF ütles, et politsei pidi kunstiteost kurjade linnaelanike eest kaitsma ning lahutama omavahel tülli läinud türklaseid ja kurde. Mõned linnas elavad türklased tegid uhkelt kuju taustal pilti, aga sellega polnud rahul kohalikud kurdid, kes kritiseerisid neid autoritaarse liidri toetamise eest.

Erdoğanil on järgmisel kuul kavas visiit Berliini. Paljude sakslaste arvates pole autoritaarse riigipea võõrustamine õige, sest president üritab tõenäoliselt võita Saksamaal elavate türklaste poolehoidu.

Foto: Ralph Orlowski / Reuters / Scanpix

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles