Leedu kaebab edasi inimõiguskohtu otsuse CIA salavanglatest (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maja Vilniuse eeslinnas Antaviliais, kus väidetavalt paiknes CIA salavangla.
Maja Vilniuse eeslinnas Antaviliais, kus väidetavalt paiknes CIA salavangla. Foto: Mindaugas Kulbis / AP / Scanpix

Leedu valitsus muutis oma seisukohta ja otsustas edasi kaevata Euroopa Inimõiguste Kohtu (ECHR) otsuse, mille kohaselt tegutses Leedus USA Luure Keskagentuuri (CIA) salavangla, ütles täna peaminister Saulius Skvernelis.

«Me peame olema järjekindlad ning jääma lõpuni sellele positsioonile, mis oli formuleeritud. Me pöördume (ECHR) suurkoja kollegiumi,» lausus peaminister ajakirjanikele.

Leedu justiitsiministeerium teatas eelmisel nädalal, et ei kavatse otsust edasi kaevata, sest puuduvad õiguslikud võimalused seda muuta.

Euroopa Inimõiguste Kohus teatas 31. mail, et Leedus tegutses aastatel 2005-2006 CIA salavangla, kus hoiti terrorismis kahtlustatavaid isikuid.

Strasbourgi kohus seadis Leedu riigile kohustuse maksta Saudi Araabia päritolu palestiinlasele Abu Zubaydahile 130 000 eurot valuraha.

Leedu esindajad väitsid protsessil, et Vilniuse Antaviliai eeslinnas asus luure toetuskeskus, mitte vangla.

ÜRO komisjon kutsus juulis Leedut üles uurima riigiametnike osalemist inimõiguste rikkumises, mis on seotud salaja vahi all hoidmise juhtumitega. 

«Riik peab ühtlasi tagama, et süüdlased saaks kohtu ette toodud ja nende süüdimõistmisel kohaselt karistatud; ohvritele peab olema aga tagatud ligipääs tõhusale õiguste kaitsele,» teatas ÜRO komisjon.

«Riik peab ühtlasi mõistliku aja jooksul viima lõpule kohtueelse uurimise № 01-2-00015-14 ja tagama tõhusa läbipaistvuse ning ühiskondliku kontrolli selle tulemuste üle,» võeti asi kokku.

ÜRO inimõigustekomitee hindab korrapäraselt, kuidas riigid peavad kinni rahvusvahelisest kodaniku- ja poliitiliste õiguste paktist. Leedu olukorda arutati juuli alguses Genfis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles